ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale deciziile Legislativului din 23 aprilie

11:03 | 27.04.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Plenul Curții Constituționale a declarat astăzi neconstituționale Hotărârile Parlamentului din 23 aprilie 2021 referitoare la revocarea unui judecător constituțional și la numirea altui judecător, comunică MOLDPRES.

Astăzi, magistrații înaltului for au examinat sesizarea depusă de deputații Sergiu Litvinenco și Dinu Plîngău cu privire la controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019, privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, și a Hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021, privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.

La examinarea sesizării a participat și Domnica Manole, deși inițial s-a solicitat recuzarea ei.

La 23 aprilie, deputații din majoritatea formată din PSRM, Partidul Șor și Pentru Moldova au anulat hotărârea privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Ulterior, deputații au votat pentru candidatura lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la CCM. Acesta a depus jurământul în lipsa șefului statului.

În dimineața curentă, Boris Lupașcu a depus o declarație la Cancelaria Parlamentului în care a solicitat anularea actelor care au stat la baza desemnării acestuia în funcția de judecător la Curtea Constituțională, în legătură cu renunțarea benevolă la mandatul încredințat.

img21003108

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!