ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova își dorește o cooperare mai strânsă cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială

13:19 | 27.04.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. În cadrul vizitei de lucru în Austria, șeful diplomației moldovene Aureliu Ciocoi a purtat discuții cu Li Yong, directorul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al MAEIE.

Oficialii s-au referit la necesitatea extinderii colaborării pe filiera întreprinderilor mici și mijlocii, dezvoltarea parteneriatelor cu organizațiile relevante din Republica Moldova și susținerea platformelor de inovare, antreprenoriat și transfer tehnologic pentru consolidarea capacităților industriale din Republica Moldova.

Oficialul ONU a evidențiat că, la etapa actuală, asistența UNIDO urmează prioritățile stabilite în Cadrul de programare pentru dezvoltare industrială incluzivă și durabilă (ISID) pentru anii 2019 - 2023 și vizează valorificarea eforturilor internaționale coordonate și extinse de dezvoltare. La rândul său, Aureliu Ciocoi a nuanțat preocuparea Guvernului pentru asigurarea competitivității industriale sporite, acces la piață, inovare și promovarea investițiilor, ocuparea forței de muncă productivă pentru comunitățile rurale, dezvoltarea antreprenoriatului social și managementul durabil al energiei și al mediului.

Aureliu Ciocoi și Li Yong s-au referit și la studiul aprofundat al ecosistemului de inovare din Republica Moldova, elaborat recent, care remarcă că serviciile propuse corespund de pe teren și reflectă prioritățile părților interesate. În acest context, demnitarul moldovean a salutat desfășurarea proiectului „Program de inovare a tehnologiei prietenoase mediului ambiant pentru IMM-uri și întreprinderile nou-înființate din Republica Moldova" în valoare de 50 000 de dolari SUA, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu și implementat de UNIDO.

UNIDO este o agenție specializată ONU care are mandatul de a promova şi accelera dezvoltarea industrială durabilă în statele în curs de dezvoltare cu economie în tranziție. În ultimii ani, UNIDO şi-a asumat un rol sporit în agenda de dezvoltare globală, concentrându-şi activitatea asupra reducerii sărăciei, globalizării incluzive şi durabilitatea mediului. Asistența oferită de UNIDO este divizată în patru categorii de servicii, acestea fiind: cooperarea tehnică, servicii de analiză şi consultanță în politici, elaborarea standardelor şi conformarea cu acestea, transferul de cunoștințe şi crearea de rețele. Republica Moldova a devenit membru al UNIDO la 1 iunie 1993, iar cooperarea cu organizația respectivă se realizează prin prisma proiectelor implementate în ţara noastră în domeniul economic şi cel al mediului. Programul-cadru de țară acoperă perioada anilor 2019-2023 și are ca scop promovarea industrializării incluzive și sustenabile în Republica Moldova, inclusiv o reindustrializare orientată spre o producție cu valoare adăugată înaltă, specializare inteligentă și utilizare eficientă a resurselor. Cu un buget estimat de 28 980 000 de euro, Programul va contribui la dezvoltarea industrială incluzivă și durabilă a Republicii Moldova prin activități dedicate dezvoltării.

foto: MAEIE

img21003116

img21003116

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!