ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Artistul plastic Ștefan Coman: ”Cred în artă. Lumina vorbește. Întunericul tace”

08:27 | 28.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Pentru artistul plastic Ștefan Coman, lumina în tablou contează. „Lumina este culoare. Iar unde este culoare, este viață și unde este viață, este mișcare! Aceasta este rețeta pe care o folosesc eu, creatorul, în tablou”, a afirmat cunoscutul pictor, citat de MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ștefan Coman a menționat că, în ultima perioadă, a creat 10 lucrări. Artistul a participat la mai mute expoziții din România, la Expoziția-concurs de artă contemporană „Autumnala – 2020” de la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din Chișinău. La expoziția consacrată Zilei Culturii Naționale a prezentat o sculptură din bronz – ”Doamna de fier”. Pictorul afirmă că adeseori preferă să folosească simboluri din epoca renașterii, redate în stil modern.  Astfel, unele chipuri zugrăvite de el, apar ascunse după frunze mari ori în întuneric.

”Lumina vorbește. Întunericul tace. Așadar, ascund chipuri în întuneric ca să pot arăta tăcerea pe pânză. Umbra o ascund în spatele luminii. În asemenea mod, îi dau chipului un mister și impun spectatorul să simtă ceea ce nu vede. Transform cu ajutorul pensulei culorile de ulei în lumină, ca să vorbească. Las întunericul să tacă și așa apare un dialog în favoarea tabloului. Culorile devin utile. Dar, apare ceva în mijlocul materiei. Omenirea l-a numit spirit. Nimeni nu a văzut spiritul și nu se știe cum arată el, dar se simte. Acesta este scopul meu în crearea tabloului ce nu se vede, dar se simte”, a mai spus cunoscutul artist plastic.

Ștefan Coman s-a născut în 1964 în satul Haragâș, raionul Cantemir. În 1989, a absolvit Școala de Arte Plastice „I. Repin”. Din 2004 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Deținător al premiului „N. Tonitza” al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Bârlad (2005) și al premiului „Simpatia juriului”, Expoziția autumnală a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (2020). A participat la expoziții din Belgia, Germania, Italia, România, Rusia, Ucraina și din alte țări.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!