ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Teatrul Național va avea loc avanpremiera unui spectacol de Mihai Fusu

08:05 | 28.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Avanpremiera spectacolului imersiv ”Strigere” va avea loc joi, 29 aprilie, în Sala studio ”Valeriu Cupcea” a Teatrului Național ”Mihai Eminescu”. Scenariul este conceput de Mihai Fusu în baza unor secvențe din filmele regizate de Ingmar Bergman, Woody Allen, Bernardo Bertolucci, Jean-Luc Godard, John Cassavetes, Michelangelo Antonioni și Luchino Visconti, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, acest spectacol a apărut din dorința de a face "altceva", din necesitatea eternă a artistului de a aduce “forme noi”, forme ce conjugă arta filmului, a instalației, a sunetului și videoartul. Scopul este de a aduce o experiență vie, la intersecția nostalgiei și a tehnologiilor, a filmului șoptit și a remake-ului, a dialogului și a tăcerii, o declarație tainică de iubire filmului de valoare și „vieții spiritului uman”.

Spectatorul este incitat să fie participant activ, atras în forme alternative: al patrulea perete este înlocuit de spații și ecrane, pereți despărțitori și coridoare, realitatea virtuală intră în contact direct cu gândurile și sentimentele noastre.

”Stricere” este un cuvânt inventat, compus din alte două – Strigăt și Tăcere, după cum din strigăte și tăceri se creează o relație intimă de cuplu: strigăte de bucurie și extaz, de disperare, de ajutor sau de revoltă, ca și tăcerile care pot fi de fericire și tihnă sufletească, dar și de mânie absolută, prevestitoare de furtună și despărțire… sau de multiple  alte stări și sentimente umane. Stricere este o cheiță de la labirintul relațiilor umane, labirint unde ni se propune să-l înțelegem pe celălalt, o invitație la dialog.

Din echipa de creație fac parte: scenariu și regie  - Mihai Fusu, scenografie - Irina Gurin, compozitor și regie sunet – Valentin Strișcov, videast – Vlad Adajuc.

Premiera spectacolului va avea loc pe 4 și 5 mai.

img21003130

img21003130

img21003130

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!