ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Republica Moldova și Austria vor intensifica cooperarea bilaterală

08:47 | 28.04.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Șeful diplomației moldovene, Aureliu Ciocoi, și omologul său austriac, Alexander Schallenberg, au desfășurat o întrevedere de lucru la Ministerul de Externe austriac. Cu acest prilej, diplomații au abordat subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, cu accent pe cooperarea politică, economică şi culturală, precum şi trecerea în revistă a modalităților de intensificare a dialogului politic la nivel înalt în perioada următoare, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al MAEIE.

În plan bilateral, oficialii au convenit desfășurarea sistematică a consultărilor pe linia ministerelor de externe ale celor două țări, în vederea avansării subiectelor curente moldo-austriece. Părţile au avut un schimb de vederi extins pe teme de interes comun referitoare la situația de securitate regională, subiectele care vizează procesul de soluționare a conflictului transnistrean, precum și criza sanitară globală.

Aureliu Ciocoi și Alexander Schallenberg au trecut în revistă și dialogul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, progresele atinse în procesul realizării prevederilor Acordului de Asociere, precum și asistența acordată de UE în lupta cu criza pandemică. Aureliu Ciocoi a menționat importanța aprofundării cooperării cu UE, precum și necesitatea revigorării Parteneriatului Estic și înzestrării inițiativei date cu o viziune strategică nouă, care ar reflecta ambițiile crescânde ale țărilor asociate. De asemenea, ministrul moldovean de externe a reiterat că Republica Moldova este interesată ca rezultatele Summit-ului Parteneriatului Estic să contribuie la apropierea continuă a partenerilor estici de Uniunea Europeană.

Prim-ministru interimar s-a referit la eforturile autorităților de la Chișinău de contracarare a efectelor negative ale pandemiei COVID-19 pe plan sanitar, economic și social. În acest context, Aureliu Ciocoi a exprimat recunoștința profundă în numele Guvernului pentru asistența Austriei pe linie bilaterală, dar și ca parte a răspunsului de solidaritate a Echipei Europa prin numeroase măsuri și inițiative pentru a diminua consecințele perturbatoare ale pandemiei. Totodată, șeful Executivului a adresat autorităților austriece rugămintea de a identifica posibilitatea donării sau vânzării unui lot de vaccinuri Republicii Moldova.

Cele două părți şi-au exprimat aprecierea pentru ritmul ascendent al relațiilor comerciale bilaterale, precum şi interesul pentru folosirea, în continuare, la parametri reali, a importantului potențial de cooperare. În acest sens, Aureliu Ciocoi a informat interlocutorul despre discuția productivă cu un grup de oameni de afaceri din Austria, organizată la inițiativa părții austriece.

În final, ministrul moldovean de externe a adresat personal ministrului Afacerilor Externe și Europene al Austriei, Alexander Schallenberg, invitația de efectua o vizită oficială în Republica Moldova. Invitația a fost acceptată, iar detaliile acesteia urmează a fi stabilite pe canalele diplomatice.

foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!