ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cooperarea Republicii Moldova cu OSCE a fost discutată la Viena

12:43 | 28.04.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Prim-ministrul interimar, ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi o întrevedere bilaterală cu Helga Maria Schmid, secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al MAEIE.

Interlocutorii au efectuat un schimb de opinii pe marginea chestiunilor de actualitate de pe agenda OSCE, o atenție aparte fiind acordată sporirii eficienței acestei organizații în prevenirea și reglementarea conflictelor din arealul OSCE.

Șeful diplomației moldovene a apreciat disponibilitatea exprimată de către secretarul general Helga Schmid de a sprijini eforturile în vederea identificării unei soluții cuprinzătoare și viabile pentru problema transnistreană și și-a exprimat încrederea că relațiile de cooperare dintre Republica Moldova și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa vor continua să se dezvolte, într-o manieră pragmatică, în vederea dinamizării dialogului în cadrul negocierilor politice.

Aureliu Ciocoi a reiterat atenția deosebită pe care Republica Moldova o acordă procesului de retragere a trupelor și munițiilor străine de pe teritoriul țării și a evidențiat importanța sprijinului și asistenței OSCE în vederea asigurării unui caracter transparent al acestui proces. Cei doi oficiali au trecut în revistă și alte activități de pe agenda cooperării Republicii Moldova cu această organizație, cum sunt libertatea presei, respectarea drepturilor omului, promovarea unei societăți inclusive și tolerante.

De asemenea, Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere separată și cu ambasadorul Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al președinției suedeze în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. În cadrul discuțiilor, diplomații au trecut în revistă prioritățile pentru reglementare în acest an, cu accent pe aspectele care vizează protecția drepturilor omului și libertatea de circulație dintre cele două maluri ale râului Nistru.

Interlocutorii au abordat și stadiul actual al procesului de negocieri privind soluționarea conflictului transnistrean, precum și pașii care urmează a fi întreprinși în acest sens în perioada următoare.

Oficialii au reiterat interesul de a sprijini în continuare eforturile privind identificarea unei soluții politice cuprinzătoare și durabile pentru conflictul transnistrean, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internațional, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene.

foto: MAEIE

img21003142

img21003142

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!