ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aureliu Ciocoi s-a întâlnit cu grupul parlamentar de prietenie Moldova, Ucraina, Belarus al Consiliului Național al Austriei

15:42 | 28.04.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Prim-ministrul interimar, ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi o întrevedere cu grupul parlamentar de prietenie Moldova, Ucraina, Belarus al Consiliului Național al Austriei. Discuția a purtat un caracter deschis, deputații evidențiind că Republica Moldova rămâne o țară prioritară pentru Austria, în calitate de stat asociat la Uniunea Europeană, comunică MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, membrii grupului de prietenie, care fac parte din toate cele cinci fracțiuni reprezentante în Parlamentul austriac, au fost interesați de un spectru complex de subiecte privind situația actuală din Republica Moldova - de la situația politică internă și regională, până la situația economică, socială, educațională și politica de mediu a țării noastre.

Oficialul moldovean a efectuat o retrospectivă detaliată a situației politice interne din țară, a perspectivelor și evoluțiilor politice. Un accent aparte a fost pus pe obiectivul Republicii Moldova de a continua parcursul european al țării, necesitatea implementării continue a reformelor interne, în mod prioritar în domeniul justiției, prin racordarea la standardele europene.

Aureliu Ciocoi a evidențiat importanța proiectelor europene, inclusiv austriece, și a investițiilor străine în dezvoltarea economiei și a pieței muncii din Republica Moldova. Deputații austrieci au fost interesați de cooperarea Republicii Moldova cu statele din vecinătatea estică, soluționarea problemelor sociale și interesul de a investi într-o economie ecologică.

Șeful Executivului s-a referit la comunicarea fructuoasă a Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei în cadrul Parteneriatului Estic, exprimând speranța obținerii unei susțineri din partea UE în parcursul european al țărilor asociate.

Un subiect distinct al întrevederii a vizat reglementarea conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele internațional recunoscute, și a retragerii trupelor și munițiilor străine de pe teritoriul țării noastre.

Un interes aparte a vizat educarea politică a tinerei generații și perspectiva de cooperare cu academiile existente pe lângă partidele politice austriece.

Totodată, interlocutorii au exprimat interesul de a efectua o vizită în Republica Moldova în toamna acestui an, pentru a dezvolta cooperarea interparlamentară, a efectua schimb de experiență, cât și în contextul promovării proiectelor de dezvoltare moldo-austriece.

foto: MAEIE

img21003147

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!