ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială a evaluat proiectul de îmbunătăţire a drumurilor locale din Republica Moldova

18:42 | 28.04.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. O misiune a Băncii Mondiale a evaluat stadiul de implementare a proiectului "Îmbunătățirea Drumurilor Locale’’ în Republica Moldova, în cadrul unui ciclu de conferințe online, desfășurate cu participarea conducerii Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), reprezentanților Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) și antreprenorilor, transmite MOLDPRES.

Părțile au examinat stadiul de realizare a contractelor finanțate de Bancă, de implementare a programului de planificare optimizată a lucrărilor rutiere și integrare a contractelor bazate pe criterii de performanță pentru întreținerea periodică a drumurilor naționale

În cadrul întrunirilor a fost evaluată desfășurarea activităților ce țin de monitorizarea procesului de reabilitare, în special, procentul îndeplinirii volumului de lucrări la renovarea a 12,5 km, parte a Coridorului 13.2, ce trece prin satul Pârlița, comuna Alexeevca, din raionul Ungheni și Milești din raionul Nisporeni și a circa 10 km, parte a Coridorului 8.3, ce traversează localitățile Hârbovăț, Sverida și Onișcani din raionul Călărași. Pentru îmbunătățirea Coridorului 13.2 și 8.3, Banca Mondială a acordat un împrumut cu o valoare totală de peste 185 milioane de lei.

„Misiunea Băncii Mondiale a fost informată şi despre statutul de îndeplinire a lucrărilor rutiere, contractate în anul 2020 și demarate în luna martie a anului curent, privind îmbunătățirea a 36,5 km, parte a Coridorului 10, ce traversează localitățile Chiștelnița, Scorțeni din raionul Telenești și Meșeni, Ignăței, Peciște, Pripiceni-Răzești, Pripiceni-Curchi și Trifești din raionul Rezina, a peste 34 km ai Coridorului 16 ce traversează localitățile Pojăreni, Costești, Zâmbreni, Horești și Țipala din raionul Ialoveni și a circa 11 km ai Coridorului 13.1 ce trec prin satul Pârlița și comuna Alexeevca din  raionul Ungheni”, indică ASD.

Proiectele de reabilitare a Coridoarelor 10 și 13.1 au o valoare totală de peste 448 milioane de lei, iar cel de reparație a Coridorului 16 – circa 363 milioane de lei cu cofinanțare din sursele fondului rutier.

Acordul pentru implementarea Proiectului Băncii Mondiale "Îmbunătățirea a Drumurilor Locale’’ a fost semnat la sfârșitul lunii aprilie a anului 2016, având o valoare de 80 de milioane de dolari, alocați Guvernului Republicii Moldova pentru modernizarea drumurilor locale cu cofinanțare din mijloacele fondului rutier în valoare de 6,3 milioane de dolari.

foto: ASD

 

img21003152

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!