ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Centrul de excelență în vinificație din Stăuceni a fost modernizat cu ajutorul UE

10:54 | 29.04.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. O secție de formare continuă a fost inaugurată ieri la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Stăuceni. Noua subdiviziune a fost creată cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană, în cadrul proiectului ”Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova – DevRAM”, Partea I, şi le va oferi tinerilor și angajaților, inclusiv angajatorilor și producătorilor, o gamă extinsă de oportunități de instruire axate pe abordări inovatoare, transmite MOLDPRES.

Secția de formare continuă va fi concentrată pe necesitățile de dezvoltare profesională ale viitorilor specialiști, pentru a le asigura o mai bună integrare pe piața muncii. Oferta educațională va include pentru început două programe de instruire: „Somelier” și „Turismul vitivinicol”.

În cadrul proiectului, sălile de instruire de la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Stăuceni au fost renovate și dotate cu mobilier și echipamente moderne, respectând toate cerințele de mediu, precum și standardele de predare și învățare interactivă.

Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihail Machidon, prezent la eveniment, a accentuat importanța educației agricole pentru economia Republicii Moldova și a atragerii tinerilor în sector. „Modernizarea agriculturii naționale, pentru a deveni competitivă pe plan internațional, este posibilă doar prin fortificarea colaborării între instituțiile de învățământ, instituțiile de cercetare și agenții economici”, a spus Machidon.

În același context, Stella Avallone, ambasadorul Austriei în Republica Moldova, a menționat că țările noastre sunt strâns legate printr-o gamă largă de activități în domeniul economiei, al securității, educației și culturii, or, Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare are drept direcții de intervenție învățământul profesional și incluziv, protecția mediului, asigurarea accesului la resurse de apă și adaptarea la schimbările climatice, precum și guvernanța, statul de drept și consolidarea păcii. În aceeași ordine de idei, diplomatul a menționat că în perioada anilor 1997-2019, Austria a oferit țării noastre asistență pentru dezvoltare în valoare de aproximativ 58 de milioane de euro.

Proiectul Uniunii Europene ”Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova”, Partea I. ”Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special a sectorului culturii de soia” este implementat de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA, și Asociația Internațională Donau Soja (Austria). 

foto: MADRM

img21003165

img21003165

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!