ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aureliu Ciocoi a participat la reuniunea miniștrilor de externe din statele Grupului de la Visegrád 4 și Parteneriatului Estic

16:52 | 29.04.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. Ministrul interimar al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a participat astăzi la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre ale Grupului de la Visegrád 4 (V4) și Parteneriatului Estic (PaE) organizată în format online, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.

La eveniment au participat și miniștrii Afacerilor Externe din Portugalia, Suedia și Finlanda și înalți oficiali din partea instituțiilor europene. Discuțiile s-au axat atât pe subiecte ce țin de perspectivele Parteneriatului Estic, cât și pe diverse aspecte ale securității regionale.

În cadrul reuniunii, ministrul Aureliu Ciocoi a sprijinit abordarea de a axa viitoarele obiective pe consolidarea rezilienței în cele cinci domenii-cheie: economie, buna guvernare, mediu înconjurător, transformarea digitală, societate.

De asemenea, șeful diplomației moldovenești a reiterat încrederea că Summitul Parteneriatului Estic din toamna acestui an va proiecta o viziune ambițioasă și de lungă durată, care va ține cont de aspirațiile europene ale statelor asociate din cadrul PaE.

În acest sens, a fost reiterată necesitatea avansării cooperării cu accent sporit pe deschiderea posibilităților adiționale de integrare europeană pentru țările asociate Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

În cadrul sesiunii dedicate aspectelor de securitate, Aureliu Ciocoi a pledat pentru activizarea cooperării între UE și partenerii estici interesați atât în sfera Politicii de Securitate și Apărare Comună, cât și consolidării securității cibernetice și capacităților de contracarare a amenințărilor hibride. A fost reiterată necesitatea creșterii rolului UE în reglementarea conflictelor nesoluționate din zona Parteneriatului Estic.

Miniștrii de externe ai Grupului de la Visegrád au aprobat o declarație comună cu privire la subiectele discutate la reuniune, care va fi publică pe pagina web a organizației.  

Grupul de la Visegrád a fost instituit în 1991 de Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria. Obiectivul inițial al Grupului a fost axat pe acordarea sprijinului reciproc în procesul de integrare europeană. După aderarea la UE în 2004 a celor patru state, Grupul de la Visegrád și-a consolidat statutul său de organizație de cooperare în domeniile politic și cultural.

foto: MAEIE

img21003180

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!