ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Executivul va subvenționa persoanele care și-au pierdut locul de muncă în pandemie

19:59 | 29.04.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Regulamentul ce vine sa susțină piața muncii din Republica Moldova, care a avut de suferit în urma crizei provocate de virusul Covid-19, comunică MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, pandemia și, respectiv, măsurile întreprinse de autorități în vederea combaterii infectării cu virusul Covid-19, au dus la reducerea semnificativă a activității de producție și a comerțului, la creșterea șomajului și diminuarea consumului, iar piața muncii a fost extrem de afectată.  

Prin urmare, a fost luată decizia de a acorda subvenții persoanelor care pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, ce preced lunii de angajare, nu au avut venituri salariale. Banii vor fi oferiți pentru cheltuielile salariaților începând cu 1 ianuarie 2021. Ținta sunt tinerii, persoanele din diasporă și persoanele care și-au pierdut locul de muncă în anul 2020.

Vor fi subvenționate și persoanele cu dizabilități, cu excepția celor angajate în cadrul întreprinderilor specializate. Cuantumul subvenției acordate va fi stabilit în dependență de categoria angajatului. În acest sens, din bugetul de stat urmează a fi alocate 200 milioane de lei.

„Este un lucru salutabil, în cazul în care economia țării a fost grav afectată în anul 2020. Este un pas important și așteptat de mulți cetățeni, mai ales că banii, cele 200 de milioane, sunt prevăzuți în legea de stat pentru anul curent", a menționat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Conform bazei de date Agenției Naționale de Ocupare a Forței Muncii, pe parcursul anului 2020, numărul șomerilor înregistrați la oficiile forței de muncă a constituit 50,2 mii de persoane și s-a majorat de circa 1,6 ori față de anul 2019. Rata șomajului la nivel de țară în trimestrul IV 2020 a înregistrat valoarea de 4,3%. Potrivit datelor existente, numărul șomerilor înregistrați în luna ianuarie 2020 a constituit 16.599 persoane, iar în ianuarie 2021 – 25.525 persoane. Respectiv, aproximativ 9.000 de șomeri nu au fost reîncadrați în câmpul muncii ca urmare a crizei, cifra dată fiind mult mai mare luându-se în considerare și numărul șomerilor neînregistrați la ANOFM.

foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!