ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Băncii Naționale a Moldovei

18:30 | 30.04.2021 Categorie: Comunicate

Decizia de politică monetară: rata de bază și facilitățile permanente rămân la nivelul actual

Chişinău, 30 apr. /MOLDPRES/. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis în ședința de astăzi, cu vot unanim,  să mențină la nivelul actual rata de bază și facilitățile permanente. Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este în continuare 2,65 la sută anual, iar ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight  rămân în mărime de 5,15  la sută și, respectiv, 0,15  la sută anual.

Comitetul executiv al BNM a hotărât, de asemenea, că se diminuează norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 mai 2021 – 15 iunie 2021  cu 2,0 puncte procentuale, fiind stabilită la nivelul de 26,0 la sută din baza de calcul.

Totodată, norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menține - 30,0 la sută din baza de calcul.

Decizia de politică monetară de astăzi, alături de alte măsuri anterioare, este orientată spre atenuarea și contracararea efectelor negative ale pandemiei asupra economiei naționale și consolidează poziția BNM în susținerea redresării economice.

Astfel, hotărârea sprijină înviorarea procesului de creditare și intermedierea financiară în moneda națională, contribuind la transmiterea eficientă a impulsurilor monetare în sectorul real al economiei.

În ședința de astăzi a fost aprobat și Raportul asupra inflației nr.2, mai 2021 care urmează să fie publicat la 7 mai 2021.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!