ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Absolvenții de liceu vor participa la testarea examenelor de absolvire

18:57 | 30.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 30 apr. /MOLDPRES/. În perioada 13-17 mai, absolvenții claselor a IX-a și a XII-a vor avea posibilitatea să participe la procedura de testare, însă cu prezența fizică în instituțiile de învățământ vor susţine doar testarea la limba de instruire, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu virusul COVID-19, iar în cazul celorlalte probe, testarea va fi realizată la domiciliu, fiind asigurat accesul la conținutul testelor în format electronic. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) şi Agenția Națională pentru Curriculum, transmite MOLDPRES.

Ministerul Educației îndeamnă elevii claselor absolvente să se pregătească pentru susținerea examenelor naționale de absolvire, sesiunea 2021. „Atât programele de examen, cât și testele aplicate pe parcursul anilor 2010 – 2020, sunt publicate pe site-ul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare și pot fi accesate de către toți factorii interesați, la adresa: https://ance.gov.md/, acestea fiind un suport substanțial în vederea pregătirii de examenele naționale de absolvire”, indică MECC.

Surse suplimentare de pregătire către examenul național de absolvire a gimnaziului sunt lecțiile video de pregătire pentru examenul național de bacalaureat și examenele de absolvire a gimnaziului, care pot fi accesate pe site-ul MECC, la adresele: https://mecc.gov.md/ro/content/gimnaziu și https://mecc.gov.md/ro/content/bacalaureat sau pe platforma Educație Online.

De asemenea, autorităţile de profil au luat o decizie şi în ceea ce ţine de elevii clasei a patra. Astfel, pentru testarea națională în învățământul primar, testele vor fi transmise către organele locale de specialitate în domeniul învățământului în format electronic, care vor expedia materialele recepționate către instituțiile de învățământ, în scopul organizării și desfășurării probelor.  

„Elevii din învățământul primar, care nu pot participa la una sau mai multe probe ale testării naționale, fiind în carantină sau autoizolare în condițiile pandemice de COVID-19, vor fi promovați în următoarea clasă fără a susține aceste probe”, stipulează ordinul ministerului de resort.

În anul trecut, din cauza pandemiei, examenele naționale de absolvire au fost anulate. Or, pentru elevii care au finalizat clasa a IX-a și, respectiv, clasa a XII-a au fost eliberate certificate de studii gimnaziale, respectiv, diplome de bacalaureat cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5”, cu calcularea notelor pentru probele de examen în baza notelor obținute pe parcursul claselor VII-IX sau pe parcursul claselor de liceu.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!