ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Poetul și cineastul Anatol Codru ar fi împlinit 85 de ani

08:46 | 01.05.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 mai. /MOLDPRES/. Poetul și regizorul de film documentar Anatol Codru, deținător al Ordinului Republicii, laureat al Premiului de Stat, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, ar fi împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, Anatol Codru a fost un căutător de formule și un înnoitor al limbajului poetic. „Ca și Emil Loteanu și Gheorghe Dimitriu, Anatol Codru a fost înzestrat cu mai multe talente. A fost poet, cineast, regizor de film și de teatru, artist plastic. A pictat efigia lui Grigore Vieru și cea a lui Adrian Păunescu. Poezia lui Codru este revoluționară. Scrisul său este greu de confundat cu cel al altor scriitori”, a accentuat Mihai Cimpoi.

Anatol Codru s-a născut pe 1 mai 1936, în satul Molovata Nouă din raionul Dubăsari. După absolvirea a șapte clase primare în satul natal, a urmat școala medie în orașul Dubăsari, apoi Facultatea de Litere a Universității de Stat din Chișinău (1958-1963). A urmat ulterior cursurile superioare de regie la Moscova (1969-1971).

Pe când era student, a debutat ca poet cu volumul de versuri ”Nopți albastre” (1962), urmat de cărțile ”Îndărătnicia pietrei” (1967), ”Feciori” (1971), ”Portret în piatră” (1978), ”Piatra de citire” (1980), ”Mitul personal (1986)”, ”Bolta cuvântului” (1997), ”Întâmplarea mirării” (1998), ”Ruperea din neființă” ș.a

A fost redactor la Editura „Cartea Moldovenească” și săptămânalul „Cultura”. Începând din anul 1971, a activat în calitate de regizor la Studioul „Moldova-film”. În 1968, realizează primul său film documentar - „Trânta”, menționat cu Premiul I pentru regie la Festivalul de la Minsk. A turnat 30 de filme documentare. Pentru documentarul „Sunt acuzați martorii”, prezentat în 1990 la Festivalul internațional de filme documentare din orașul Ostrove, Cehoslovacia, i se acordă Marele Premiu, iar pentru filmul „Mihai Eminescu” - Premiul „Mihai Eminescu” (Suceava, 1992).

Unele din filmele sale relatează viața marilor personalități, precum documentarele „Mihai Eminescu”, „Vasile Alecsandri”, „Ion Creangă”, „Dimitrie Cantemir”, „Sculptorul Alexandru Plămădeală”, „Arhitectul Alexei Șciusev”, „Sunt acuzați martorii”, „Balada prietenului meu”, „Letopisețul destinului nostru” etc.

Este cetățean de onoare al municipiului Brăila. A fost președinte al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru de onoare al Academiei Internaționale de Film „Nika” din Federația Rusă, doctor honoris causa al Academiei Internaționale de Drept Economic și Artă a Filmului. În 1987, a fost distins cu titlul onorific Maestru în artă. Pentru promovarea culturii cinematografice Uniunea Cineaștilor din România îi acordă distincția academică „Clacheta de aur” și Medalia „Magna cum laude”. Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova (1991). A fost decorat cu „Ordinul Republicii” (1996). Anatol Codru s-a stins din viață la 17 august 2010, la Chișinău.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!