ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE consideră că reacția Moscovei la sancțiuni nu are justificare legală

13:23 | 01.05.2021 Categorie: Externe

Bruxelles, 1 mai. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană a calificat decizia autorităților ruse de interzice accesul pe teritoriul său a opt cetăţeni europeni, ca fiind inacceptabilă și nejustificată, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

''UE îşi rezervă dreptul de a lua măsurile corespunzătoare ca răspuns la decizia autorităţilor ruse'', au avertizat președinții a trei instituții ale UE, într-un comunicat comun al Comisiei Europene, Consiliului European și a Parlamentului European.

”Condamnăm în cei mai duri posibil termeni decizia de azi a autorităților rusești de a impune interdicții pentru opt cetățeni ai Uniunii Europene de a intra pe teritoriul rusesc. Printre persoanele vizate se numără președintele Parlamentului European, David Sassoli; vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, și alți șase oficiali din statele membre. Această acțiune este inacceptabilă, lipsită de orice justificare legală și este în întregime lipsită de temei. Măsura vizează direct Uniunea Europeană, nu doar persoanele sancționate”, se arată în declarația comună. 

Moscova a anunţat vineri sancțiuni împotriva a opt responsabili europeni ca represalii după cele instituite de UE în martie, pe fondul reînnoirii tensiunilor dintre Moscova şi Occident.

"Uniunea Europeană îşi continuă politica de măsuri restrictive unilaterale ilegale ce vizează cetăţeni şi organizaţii ruse", a declarat diplomația rusă într-un comunicat, precizând că opt responsabili europeni, inclusiv președintele Parlamentului European David Maria Sassoli şi procurorul Berlinului Jorg Raupach, au interdicție de a intra în Rusia.

Kremlinul răspunde astfel în special la sancțiunile impuse de UE la 2 şi 22 martie unor înalţi responsabili ruşi, acte care vizează, consideră Moscova, "lansarea unei provocări deschise faţă de independența politicii interne şi externe ruse".

foto: gtreview.com

img21003227

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!