ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Aureliu Ciocoi: „Libertatea presei este garanția unei societăți democratice și libere"

10:55 | 03.05.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. De Ziua libertății presei, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a adresat un mesaj, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În mesaj se menționează:  

„Acum 28 de ani, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat ziua de 3 mai ca Ziua mondială a libertății presei. Profit de această ocazie pentru a transmite, în numele Guvernului, un puternic mesaj de susținere și apreciere mass-mediei din Republica Moldova.

UNESCO marchează actuala ediție a Zilei mondiale a libertății presei sub semnul reamintirii despre necesitatea respectării angajamentul autorităților față de libertatea presei, de reflecție în rândul profesioniștilor din mass-media cu privire la problemele libertății presei și a eticii profesionale. De asemenea, este o zi de memorie pentru acei jurnaliști care și-au pierdut viața în căutarea adevărului.

Stimați jurnaliști,

Meseria Dumneavoastră, în spiritul Codului deontologic, este garanția unei societăți democratice și libere, în care publicul larg urmează să fie informat obiectiv și la timp. Munca și eforturile Dumneavoastră cotidiene este sinonim cu adevărul, curajul și corectitudinea profesională.

Pentru al doilea an consecutiv, Ziua mondială a libertății presei este sărbătorită într-un context marcat de pandemie, cu aplicarea unor măsuri de urgență în domeniul sanitar, social şi economic, fapt care amplifică nevoia de informare a oamenilor. Rolul instituțiilor mass-media în contracararea pandemiei este indubitabil – sunteți cei care aflați și distribuiți informații credibile și verificate. Totodată, reprezentați cel mai specializat corp de profesioniști capabili să combată știrile false și dezinformarea, oferind cetățenilor Republicii Moldova informația veridică.

Cu prilejul Zilei libertății presei, fac un apel public și în adresa comunicatorilor guvernamentali, alături de care, în spiritul relației de colegialitate, jurnaliștii asigură dreptul accesului la informație publicului larg. În acest context, respectarea deplină a principiilor libertății presei şi libertății de exprimare, consacrate în Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, în alte documente şi convenții internaționale la care ţara noastră este parte trebuie asigurat de către stat conform celor mai bune practici și posibilități tehnice disponibile la moment.

Stimați reprezentanți ai mass-media,

Într-o perioadă în care informarea cetățenilor este vitală, vreau să Vă mulțumesc pentru efortul zilnic pe care-l depuneți. Rămâneți liberi, independenți și ancorați în idealurile democrației pe care o construim împreună!

Să aveți sănătate și inspirație”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!