ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul de balet Mihail Caftanat ar fi împlinit 75 de ani

09:20 | 05.05.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Artistul de balet Mihail Caftanat, conferențiar universitar, Artist al Poporului, Erou al muncii din Vietnam, fost președinte de onoare a Uniunii Coregrafilor din Moldova, ar fi împlinit astăzi 75 de ani, informează MOLDPRES.

Mihail Caftanat s-a născut la 5 mai 1946 în Chișinău. În 1964 a absolvit Școala Academică de Balet din Moscova, iar după absolvire devine prim-solist de balet al Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău.

În calitate de artist de balet realizează roluri notorii în spectacolele „Antoniusșşi Cleopatra”, „Lacul lebedelor”, „Don Quijote”, „Giselle”, „Spartacus”, „Cenușăreasa” etc., impresionând prin virtuozitate și măiestrie scenică, fiind unul din cei mai apreciați balerini din fosta URSS.

Timp de cinci ani (1980-1985) a lucrat în calitate de maestru de balet, conducător al trupei de balet al teatrului din Hanoi, Vietnam. O pagină aparte în biografia sa este colaborarea cu Teatrul Național de Operă și Balet în calitate de prim-maestru de balet și director al trupei de balet. Mai mulți ani la rând a fost șeful catedrei „Coregrafie” la Institutul de Stat al Artelor din Chișinău.

A colaborat cu Teatrul Bolșoi din Moscova, teatrele de balet din Constanța, București (România), Teatrul de operă și balet din Kiev și Odessa (Ucraina) și din Hanoi (Vietnam).

Pe parcursul activității sale i se conferă titlurile onorifice de Artist Emerit, 1970, și Artist al Poporului, 1974. De asemenea, în 1985, pentru contribuția sa în dezvoltarea culturii, guvernul vietnamez l-a distins cu  medalia de “Erou al muncii din Vietnam”. Mihail Caftanat s-a stins din viață la 8 septembrie 2014, la Chișinău.

img21003259

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!