ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Zinaida Greceanîi efectuează o vizită oficială în Belarus

10:58 | 05.05.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Speakerul Zinaida Greceanîi, în fruntea delegației Republicii Moldova, efectuează în perioada 5-7 mai o vizită oficială la Adunarea Națională a Republicii Belarus, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului.

Din delegație mai fac parte deputații Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Radu Mudreac, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Secretarul general al Parlamentului Adrian Albu, precum și ministrul în exercițiu al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

Scopul vizitei este identificarea oportunităților pentru a dinamiza cooperarea interparlamentară, social-economică, investițională și culturală dintre țările noastre.

În cadrul vizitei, urmează a fi semnată Declarația comună privind colaborarea dintre Adunarea Națională a Republicii Belarus și Parlamentul Republicii Moldova.

Vor avea loc un șir de întrevederi bilaterale sau în componența delegațiilor, inclusiv cu conducerea Adunării Naționale a Republicii Belarus și cu șeful Secretariatului Camerei Reprezentanților a Adunării Naționale, cu prim-ministrul țării și cu ministrul agriculturii și alimentației.

Președintele Parlamentului și alți membri ai delegației vor purta discuții cu membrii diasporei moldovenești în Republica Belarus.

În marja vizitei, oficialii din Moldova se vor deplasa în raionul Logoiski, regiunea Minsk, unde vor depune flori la Complexul memorial de stat Hatîn, simbol al macabrului pe care poporul belarus l-a trăit în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, când 149 de oameni, inclusiv 75 de copii, au fost arși de vii sau împușcați de fasciști.

De asemenea, delegația va participa la ceremonia solemnă de dezvelire, în capitala belarusă, a bustului lui Ion Soltîs, Erou al Uniunii Sovietice, născut în Moldova și căzut pe teritoriul Poloniei în timpul războiului din 1941-1945.

Totodată, este prevăzută vizita la Hramul-monument în cinstea tuturor sfinților și în memoria victimelor căzute pentru salvarea Patriei și așezarea capsulei cu pământ în cripta Hramului-monument.

Speakerul Zinaida Greceanîi va semna în Cartea Oaspeților de onoare, în Casa Guvernului de la Minsk.  

img21003267

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!