ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Emmanuel Macron participă la comemorarea bicentenarului morții lui Napoleon

14:15 | 05.05.2021 Categorie: Externe

Paris, 5 mai. /MOLDPRES/. Șeful statului francez, Emmanuel Macron, comemorează astăzi bicentenarul morții lui Napoleon Bonaparte, un eveniment care reaprinde controversele legate de această personalitate complexă şi contestabilă din istoria Franței, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

În ziua de 5 mai se împlinesc 200 de ani de când fostul împărat francez a murit la vârsta de 51 de ani, departe de familia şi de țara lui pe insula Sfânta Elena, un mic teritoriu izolat din Atlanticul de Sud, unde britanicii l-au trimis în exil după ultima sa înfrângere militară, suferită la Waterloo.

Preşedintele francez Emmanuel Macron va depune o coroană de flori la mormântul său, plasat sub maiestuoasa cupolă a Domului Invalizilor din Paris.

Gestul șefului statului francez se anunță însă unul destul de delicat, deoarece Napoleon, "o personalitate majoră a istoriei", este "contestat dintotdeauna", reamintește Institute de France, o instituție creată în 1795 şi care grupează elitele ştiinţifice, literare şi artistice ale Franței.

Personalitatea lui Napoleon este una contradictorie și continuă să inflameze dezbaterile între apărătorii lui, care îl celebrează pe strategul militar şi pe inițiatorul "statului modern", şi criticii lui, care îl acuză că a provocat sute de mii de decese în timpul campaniilor sale militare şi că a restabilit sclavia.

Emmanuel Macron  declară că "nu se va ascunde" de adevăr și are voința sa de "a privi în faţă" istoria Franței, indiferent dacă este vorba despre Napoleon sau despre acțiunile Franței în Algeria şi în Rwanda, alte două chestiuni memoriale delicate în care s-a implicat actualul președinte francez.

foto: nytimes.com

img21003274

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!