ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cimitirele din municipiul Chişinău vor fi deschise de Paștele Blajinilor

13:08 | 08.05.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 8 mai. /MOLDPRES/. Comisia extraordinară de sănătate publică (CESP) a municipiului Chișinău, întrunită astăzi în ședință, a permis, începând cu ziua de mâine, accesul în toate cimitirele din municipiu, până la ora 17:00, cu portul obligatoriu al măștilor de protecție, cu evitarea aglomerațiilor, păstrarea distanței fizice și interzicerea consumului de produse alimentare sau băuturilor alcoolice, transmite MOLDPRES.

Potrivit primarului general al capitalei, Ion Ceban, președintele CESP, hotărârea a fost luată deoarece „specialiștii afirmă că numărul cazurilor de îmbolnăvire este în descreștere, iar numărul celor care doresc să se vaccineze a crescut în Chișinău”. În acelaşi timp, membrii Comisiei au decis că pentru deplasarea la cimitire „nu va fi pus la dispoziție transport public suplimentar la cel care circulă obișnuit”. 

Tot astăzi, CESP Chişinău a decis că procesul educațional pentru elevii din clasele I-XII din instituțiile de învățământ primar, secundar şi special din municipiul Chișinău, începând cu 11 mai 2021, se organizează cu prezență fizică. La fel ca şi învăţământul în Centrele extrașcolare, Școlile sportive şi activitatea extrașcolară în instituțiile de învățământ primar şi secundar din municipiul Chişinău, se organizează cu prezență fizică. De asemenea, se permite desfășurarea competițiilor sportive în aer liber, fără spectatori, precum şi activitatea centrelor de tineret din municipiul Chișinău cu prezența fizică a unui număr maxim de 20 tineri.

Referitor la activitatea HoReCa, Comisia extraordinară de sănătate publică  din Chişinău a dispus că „unitățile de alimentație publică vor activa până la ora 23:00, cu respectarea strictă a măsurilor de sănătate publică şi a instrucțiunii privind prevenirea infecției COVID-19, cu recomandarea utilizării preponderent a spațiilor amenajate, plus în aer liber după regulile vechi”. La rândul lor, Centrele comerciale și unitățile specializate de comerț cu amănuntul al produselor nealimentare de pe teritoriul municipiului Chișinău vor activa cu program până la ora 22:00.

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în Hotărârea CESP Chişinău constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.

 

img21003338

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!