ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de manuscrise și documente de la Mănăstirea Noul Neamț a fost vernisată la un muzeu din capitală

16:55 | 13.05.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 mai. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a vernisat astăzi expoziția „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț”. Evenimentul este organizat în contextul apropiatei Zile Internaționale a Muzeelor (18 mai) și a Nopții Europene a Muzeelor, informează MOLDPRES.  

Solicitat de agenție, directorul instituției, Petru Vicol, a menționat că expoziția aduce în atenția publicului o mică parte din bogata bibliotecă a Mănăstirii Noul Neamț, păstrătoarea unui tezaur inestimabil de manuscrise și documente ce reflectă pagini importante din istoria și cultura Țării Moldovei. ”Vizitatorii vor avea rara ocazie de a vedea originalele unor documente referitoare la întemeierea și primii ani de activitate a Mănăstirii Noul Neamț, cel mai mare așezământ monastic din Basarabia”, a precizat Petru Vicol.

Potrivit sursei citate, un loc central, în cadrul expoziției, revine vieții și moștenirii literare a Arhimandritului Andronic Popovici (1820-1893), unul dintre întemeietorii Mănăstirii Noul Neamț. De asemenea, vor putea fi admirate două manuscrise ale Istoriei Sfintelor Mănăstiri Neamț și Secu – o lucrare monumentală, în zece volume, scrisă în câteva variante. O altă scriere incitantă, de același autor, cuprinde istoria și minunile icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, o prețioasă relicvă care, potrivit tradiției, ar fi fost dăruită voievodului Alexandru cel Bun (1400-1432) de către împăratul bizantin Ioan VIII Paleologul (1425-1448).

Piesele din expoziție provin din colecțiile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și ale Direcției Generale Arhiva Națională a Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova. Expoziția este menită să ne apropie de spiritualitatea creștin-ortodoxă și de tradițiile cărturărești din Moldova istorică.

Expoziția va fi deschisă până la 30 mai.

img21003449

img21003449

img21003449

img21003449

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!