ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A decedat scriitorul Ion Vicol

18:26 | 13.05.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 mai. /MOLDPRES/. Scriitorul Ion Vicol a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Prozatorul s-a stins din viață la 10 mai, la vârsta de 74 de ani, fiind răpus de COVID-19, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, poetul Titus Știrbu, consilier al Uniunii Scriitorilor din Moldova, a menționat că Ion Vicol  a fost unicul scriitor care s-a ocupat de istoria cea mai veche a acestui pământ. ”Romanul său ”Noaptea Sfântului Andrei” a fost tradus în mai multe limbi. Lucrarea urma să apară și în Grecia, unde fusese invitat autorul”, a mai spus Titus Știrbu.  

Ion Vicol s-a născut pe 12 martie 1947, în comuna Bădicu-Moldovenesc, Cahul. A studiat la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Ziaristică, și a debutat editorial cu volumul de proză „La noi la Stăncuț”, în 1976.

Volumul „Noaptea Sfântului Andrei”, publicat în 2006, este un roman istoric și patristic, care s-a dovedit a fi opera de vârf a scriitorului și pentru care în 2013 a primit diploma de onoare și Medalia de aur „Sfântul Apostol Andrei“, Ocrotitorul României, din partea Patriarhului României. Ion Vicol a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

img21003452

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!