ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Relațiile de cooperare Republica Moldova-Lituania au fost discutate la Chișinău

13:46 | 14.05.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 14 mai. /MOLDPRES/. Relațiile de cooperare dintre Republica Moldova și Lituania au fost discutate astăzi la Chișinău în cadrul unei întrevederi dintre Maia Sandu și omologul său lituanian, Gitanas Nauseda, comunică MOLDPRES.

Șeful statului a menționat că, în această dimineață, a avut câteva discuții foarte bune cu președintele Nauseda.

„I-am vorbit despre situația internă din Republica Moldova, ultimele evoluții politice, despre pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate. Am discutat despre dorința cetățenilor Republicii Moldova de a-și construi un viitor prosper acasă, fără injustiție și fără corupție. Am trecut în revistă agenda de reforme a țării și agenda europeană a Republicii Moldova”, a opinat Sandu.

Ea a precizat сă Lituania a fost dintotdeauna o susținătoare a agendei de reforme democratice în țara noastră. Dovadă sunt și cele 137 de proiecte și programe de asistență tehnică în diverse domenii, finanțate din taxele cetățenilor lituanieni și realizate în Republica Moldova, în ultimii 12 ani.

“Contăm și mai departe pe sprijinul Lituaniei pentru Agenda de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și pentru consolidarea cooperării în cadrul Parteneriatului Estic. În acest sens, reconfirm deschiderea Republicii Moldova de a avea o relație mai aprofundată cu Uniunea Europeană. Suntem de asemenea pregătiți să semnăm Acordul privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere pentru cetățenii țărilor noastre, acord negociat și agreat la nivel de guverne. Totodată, ne dorim să continuăm colaborarea în domeniul securității și apărării, mai ales apărării de riscuri hibride și combaterea dezinformării, unde experiența Lituaniei ne poate fi foarte utilă. Experiența Lituaniei de transformare democratică și economică profundă rămâne un exemplu elocvent de bune practici pentru țara noastră”, a  conchis Sandu.

Gitanas Nauseda s-a pronunțat la rândul său pentru aprofundarea relațiilor țării sale cu Republica Moldova, inclusiv a celor economice.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, efectuează, în zilele de 13 și 14 mai, o vizită oficială în R. Moldova, la invitația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Aceasta este prima vizită a unui șef de stat lituanian în R. Moldova, în ultimii șase ani. 

Pe finalul zilei, cei doi șefi de stat vor planta câte un arbore la Grădina Botanică din Chișinău.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!