ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda

13:12 | 14.05.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 mai. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întâmpinat astăzi pe președintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda, la Chișinău, în cadrul unei ceremonii oficiale, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, în cadrul căreia au discutat despre ultimele evoluții politice din țara noastră, despre pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate și dorința cetățenilor Republicii Moldova de a-și construi un viitor prosper acasă, fără injustiție și fără corupție. Maia Sandu a trecut în revistă agenda de reforme a țării și agenda europeană a Republicii Moldova. În context, părțile au discutat și despre provocările cu care se confruntă țara noastră pe plan intern și extern - inclusiv provocările din regiune.

După discuție, președintele Maia Sandu și președintele Gitanas Nauseda au luat parte la convorbirile în format extins cu membrii celor două delegații. Ulterior, cei doi șefi de stat au susținut o conferință de presă comună, în cadrul căreia au accentuat relația bilaterală specială între Republica Moldova și Republica Lituania.

„Vizita dumneavoastră este un semn puternic de prietenie și de sprijin din partea Lituaniei pentru Republica Moldova. Vă mulțumesc că sunteți aici - mai ales în această perioadă foarte dificilă, cauzată de criza pandemică. Pentru noi, vizita dumneavoastră este importantă pentru că ea reconfirmă caracterul special al relației dintre țările noastre.

Lituania a fost dintotdeauna o susținătoare a agendei de reforme democratice în țara noastră. Dovadă sunt și cele 137 de proiecte și programe de asistență tehnică în diverse domenii, finanțate din taxele cetățenilor lituanieni și realizate în Republica Moldova, în ultimii 12 ani.

În același timp, Lituania a sprijinit mereu parcursul european al Republicii Moldova. Afirm cu certitudine că sunteți aliatul nostru de încredere la Bruxelles, atât în ceea ce privește colaborarea în contextul Parteneriatului Estic cât și în dialogul nostru direct cu instituțiile europene.

Contăm și mai departe pe sprijinul Lituaniei pentru Agenda de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, și pentru consolidarea cooperării în cadrul Parteneriatului Estic. În acest sens, reconfirm deschiderea Republicii Moldova de a avea o relație mai aprofundată cu Uniunea Europeană”, a declarat președintele Maia Sandu.

La rândul său, președintele lituanian a mulțumit Republicii Moldova pentru faptul că a fost prima țară care, în anul 1990, a recunoscut independența Lituaniei. Gitanas Nauseda a vorbit despre necesitatea aprofundării relațiilor economice și comerciale dintre țările noastre, menționând că autorităților lituaniene vor continua să sprijine Republica Moldova în parcursul său european.

„Republica Lituania a parcurs un drum foarte lung și important. În 2004 am reușit să aderăm la Uniunea Europeană și suntem membri cu drepturi depline. Prezența mea în țara dumneavoastră este un semn de sprijin al parcursului european al Republicii Moldova, pentru că este vorba de un parcurs pe care l-au avut și cetățenii Republicii Lituania”, a declarat Gitanas Nauseda.

Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda, se află în vizită oficială în Republica Moldova, la invitația Maiei Sandu. Aceasta este prima vizită a unui șef de stat lituanian în țara noastră în ultimii șase ani.

foto: Președinția

img21003470

img21003470

img21003470

img21003470

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!