ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova ar putea beneficia de 15 mln de dolari pentru gestionarea secetei în sudul țării

13:51 | 17.05.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Agenția Austriacă de Dezvoltare (ADA) și Agenția Federală de Mediu Austria au semnat astăzi un Memorandum de înțelegere. Acesta prevede elaborarea în comun a unui un proiect de gestionare a secetei în sudul Republicii Moldova şi urmează să fie propus spre finanțare din Fondul Verde pentru Climă, transmite MOLDPRES.

Părțile au inițiat elaborarea în comun a proiectului „Soluții de adaptare la schimbările climatice în regiunea de sud a Moldovei prin măsuri de adaptare bazate pe ecosistem”, cu o valoare estimativă de circa 15 milioane de dolari. Scopul proiectului este de a reduce riscurile asociate schimbărilor climatice pentru comunitățile rurale vulnerabile din regiunea de sud a Republicii Moldova, prin protecția și utilizarea durabilă a ecosistemelor semi-aride.

„Schimbările climatice vor avea un impact semnificativ  asupra degradării mediului, afectând astfel toate sectoarele de dezvoltare din Republica Moldova. Prin urmare, Memorandumul semnat oferă o bază pentru o colaborare constructivă și eficientă între MADRM și partenerii de dezvoltare, în vederea obținerii sprijinului financiar din partea Fondului Verde pentru Climă, orientat spre conservarea biodiversității și creșterea rezilienței populației vulnerabile la schimbările climatice din Moldova”, a menționat ministrul de resort Ion Perju.

La rândul său, reprezentantul ADA, Gunther Zimmer, a explicat că  „problema cheie abordată de proiect constă în creșterea impactului schimbărilor climatice asupra ecosistemelor naturale și securității resurselor de apă în sudul Republicii Moldova”. „Agenția Austriacă de Dezvoltare va acționa ca entitate acreditată pentru proiectul menționat și va sprijini cu 50 de mii de euro elaborarea studiului de prefezabilitate și dezvoltarea notei conceptuale a proiectului pentru Fondul Verde pentru Climă”, a menţionat Gunther Zimmer.

Bugetul estimativ al proiectului este de aproximativ 15 milioane de dolari, iar perioada de implementare este de circa 48 de luni. 

foto: MADRM

img21003516

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!