ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova, Georgia și Ucraina vor intensifica cooperarea în domeniul integrării europene

17:17 | 17.05.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a participat astăzi la reuniunea trilaterală dedicată cooperării între Republica Moldova, Georgia și Ucraina în domeniul integrării europene și Parteneriatului Estic, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

În cadrul evenimentului a fost semnat memorandumul de înțelegere între cele trei ministere de externe privind cooperarea in domeniul integrării europene. Memorandumul  stabilește o serie de obiective de cooperare a țărilor asociate cu UE și oferă bază normativa pentru întreprinderea demersurilor diplomatice comune, consultări trilaterale, acțiuni de comunicare publică.

În cadrul declarațiilor pentru presă după semnarea documentului, șeful diplomației moldovene, Aureliu Ciocoi, a punctat că cele trei țări cu aspirații și ambiții europene, care au semnat acordurile de asociere, comerțul liber cu UE, au obținut regimurile fără vize, transmit și astăzi un alt semnal puternic privind dorința de a continua agenda de reforme și modernizare în beneficiul cetățenilor statelor asociate. Semnarea memorandumului și constituirea „trio asociat" este un angajament concret pentru intensificarea cooperării în format trilateral în domeniul integrării europene.

În opinia miniștrilor de externe, Aureliu Ciocoi, Dmytro Kuleba și David Zalkaliani, consolidarea eforturilor diplomatice în formatul trilateral este actuală și în contextul desfășurării Summitului Parteneriatului Estic (PaE) în toamna acestui an. Ministrul de externe Aureliu Ciocoi a subliniat că țările asociate rămân deplin angajate în procesele de cooperare în cadrul PaE, interesul comun fiind ca această platformă să dispună de o agendă ambițioasă care să continue apropierea partenerilor estici de Uniunea Europeană.

foto: MAEIE

img21003526

img21003526

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!