ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Republica Moldova marchează Ziua Internațională a Muzeelor

10:33 | 18.05.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. În Republica Moldova este marcată astăzi Ziua Internațională a Muzeelor cu tema „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”, informează MOLDPRES.

În această zi, Muzeul Național de Artă al Moldovei vernisează expoziția pictură, grafică de Pavel Șillingovski, la 140 de ani de la nașterea artistului.

De asemenea, Muzeul Național de Istorie al Moldovei propune în aceste zile vizitatorilor expozițiile sale permanente.

Totodată, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală își invită vizitatorii pentru a vedea originalele unor documente referitoare la întemeierea și primii ani de activitate a Mănăstirii Noul Neamț, cel mai mare așezământ monastic din Basarabia, în cadrul Expoziției „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț”.

Tot aici, în perioada 22-23 mai va avea loc Târgul Meșterilor Populari cu genericul ”Descoperă arta meșteșugurilor noastre”, la care vor participa peste 20 de meșteri populari din toate domeniile: ceramiști, lemnari, țesători, pielari, meșteri ce împletesc fibre vegetale, ce confecționează salbe și instrumente muzicale.

Consiliul Internațional al Muzeelor a creat Ziua Internațională a Muzeelor ​​în 1977. Organizația alege o temă diferită în fiecare an. Unele dintre teme au fost globalizarea, popoarele indigene, reducerea lacunelor culturale și îngrijirea mediului.

În fiecare an, toate muzeele din lume sunt invitate să participe la această zi pentru a promova rolul muzeelor, organizând activități deosebite și gratuite publicului, în jurul temei anului. Ziua Internațională a Muzeelor ​​a devenit din ce în ce mai populară de la crearea sa. De exemplu, în 2009 la această zi au asistat 20.000 de muzee din peste 90 de țări. În 2012, numărul muzeelor ​​participante a crescut la 30.000 în 129 de țări.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!