ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Industria laptelui se confruntă cu o criză de durată, conform unui studiu

18:16 | 18.05.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Producătorii de lapte din Republica Moldova se confruntă cu o criză de lungă durată, producția acestora micșorându-se cu 38 la sută în ultimii zece ani, conform unui studiu realizat recent de Agenția de Investiții, transmite MOLDPRES.

Studiul a avut drept scop să realizeze o analiză minuțioasă a situației în industria lactatelor și să furnizeze
datele necesare pentru elaborarea unui plan investițional, care evaluează investițiile și acțiunile care pot fi întreprinse pentru creșterea producției de lapte.

„În ultimii ani s-a înregistrat o scădere bruscă a producției de lapte, de la 485 mii de tone în 2017, până la 367 mii de tone în 2019, precum și o creștere a importurilor cu 22% anual, ajungând la cca 58 de milioane de dolari în 2019. Același trend negativ, în confirmarea crizei industriei producătoare a laptelui, înregistrează și industria zootehnică, efectivul vacilor scăzând de la 154 mii de capete în 2011 până la 81 de mii în 2020, în timp ce doar 6% din laptele utilizat pentru procesare, provine de la întreprinderile agricole”, indică studiul.

Ca urmare, Agenția de Investiții a elaborat un plan investițional care estimează investițiile necesare pentru crearea unei ferme-tip de 400 de vaci. Ulterior, investițiile vor fi estimate la nivel național, pentru a determina necesarul investițional global pe țară.

Planul investițional include procurarea vacilor gestante și a furajelor necesare pentru întreținerea acestora, echipamentelor și mijloacelor tehnice, utilajelor agricole, construcția grajdurilor, precum și crearea unui sistem de evidență. Aceste acțiuni vor contribui la mărirea numărului de vaci de la patru mii de capete până la 63 de mii, în cadrul întreprinderilor agricole și, respectiv, la majorarea producției de lapte de către aceste întreprinderi până la 317 mii de tone, sporind ponderea lor de la 6% până la 60%. Pentru atingerea acestui scop este necesară o investiție de 12979 milioane de lei.

Conform statisticilor din studiu, 94% din laptele autohton este produs de gospodăriile populației și doar 6% din laptele utilizat pentru procesare, provine de la întreprinderile agricole. Totodată, doar 5% din efectivul de vaci disponibile aparțin întreprinderilor agricole, ceea ce ar însemna că Republica Moldova de facto nu are o industrie zootehnică bine conturată, majoritatea vacilor fiind în proprietate și de utilitate familială și nu industrială.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că Republica Moldova înregistrează o balanță comercială a produselor lactate negativă, cu o scădere anuală medie de -28%. Importurile au depășit exporturile cu aproape 52 milioane de dolari în 2019. În 2015, acest indicator a avut valoarea de cca 20 de milioane
de dolari. Respectiv, balanța comercială a înregistrat un trend negativ de -161% în ultimii cinci ani.

foto: vestnikapk.ru

img21003549

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!