ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a semnat Declarația de la Viena privind tranziția către o mobilitate durabilă

10:28 | 19.05.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 19 mai. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a semnat Declarația de la Viena privind tranziția către o mobilitate durabilă. Aceasta a avut loc în cadrul celei de-a V-a Reuniuni de nivel înalt privind transportul, sănătatea și mediul a Programului Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite, desfășurată în perioada 17-18 mai, transmite MOLDPRES.

Principalul rezultat al reuniunii ministeriale desfășurată online a constat în semnarea „Declarației de la Viena: Dezvoltare mai eficientă datorită tranziției către mobilitate și transport nou, ecologic, sigur, sănătos și incluziv” și a primului master-plan paneuropean pentru promovarea ciclismului. 

Părțile semnatare s-au angajat să respecte recomandările pentru un transport durabil ecologic și sănătos, să inițieze politici pentru domeniul protecției mediului și să-și consolideze eforturile în vederea implementării Planului de lucru pentru perioada 2021-2025 al Programului paneuropean de transport, mediu și sănătate. 

Conferința ministerială la nivel înalt are loc o dată la cinci ani, pentru a promova cooperarea intersectorială în domeniile transporturilor, sănătății și mediului. Scopul general este de a stabili etapele următoare de promovare a mobilității durabile.

Conform datelor statistice, sectorul transporturilor este responsabil pentru 22% din emisiile de gaze cu efect de seră ale Republicii Moldova, fiind al doilea după sectorul energetic. Sectorul transporturilor este principala sursă de poluare a aerului, în special în zonele urbane, reprezentând cel puțin 86% din emisiile totale. Municipiul Chișinău, în special, se confruntă cu o creștere substanțială a bolilor legate de poluarea aerului.

foto: auditeco.ro

img21003558

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!