ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Soroca a început elaborarea Studiului de fezabilitate pentru construcția Stației de epurare

10:55 | 19.05.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 mai. /MOLDPRES/. La Soroca au demarat lucrările de elaborare a Studiului de fezabilitate și de impact asupra mediului pentru construcția Stației de epurare a apelor uzate. La prima ședință de lucru, părțile implicate au discutat despre acțiunile ce urmează a fi efectuate în perioada mai-august 2021, transmite MOLDPRES.

Studiul de fezabilitate va fi elaborat de o companie franceză, cu suportul unui grant oferit de Banca Mondială din sursele Fondului multidonator Europa și Asia Centrală pentru dezvoltare, în valoare de circa 235 de mii de euro.

În cadrul studiului urmează să fie examinată situația curentă privind canalizarea și particularitățile apelor uzate, să fie efectuată analiza funcțională a operatorului Apă-Canal Soroca, să fie identificate cele mai eficiente opțiuni pentru epurarea apelor uzate, fiind evaluat impactul asupra mediului.

După realizarea Studiului de Fezabilitate, Banca Mondială ar putea oferi finanțare pentru elaborarea proiectului tehnic și construcția stației de epurare. Valoarea totală a investiției necesare pentru realizarea tuturor activităților proiectului „Securitatea Aprovizionării cu Apă și Sanitație în Moldova”, constituie estimativ circa 11 milioane de euro.

Lipsa unei stații de epurare la Soroca, care ar filtra apele reziduale, este considerată de specialiști drept o „bombă ecologică cu efect întârziat”, deoarece de două decenii deșeurile menajere curg direct în râul Nistru. În ultimii ani, autorităţile caută soluții şi finanțări pentru realizarea acestui proiect. 

foto simbol

img21003560

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!