ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională a fost omagiat compozitorul Gheorghe Mustea, la 70 de ani de la naștere

19:07 | 19.05.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 mai. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, Biblioteca (Institut) Științifică „Andrei Lupan”, Agenția Națională a Arhivelor, a organizat astăzi o nouă ediție a Salonului Muzical „Cavalerul armoniilor. Gheorghe Mustea la ceas aniversar”, prilejuită consemnării a 70 de ani de la nașterea academicianului Gheorghe Mustea, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului instituției, Elena Pintilei, tot aici a fost vernisată o expoziție de carte, discuri, ediții periodice din colecțiile BNRM și manuscrise, fotografii, instrumente, obiecte personale din arhiva personală a maestrului și Agenției Naționale a Arhivelor.

În cadrul evenimentului, profesorul universitar Ion Gagim, doctor habilitat în pedagogie, a menționat că Gheorghe Mustea a înregistrat în fonoteca de aur a Radioteleviziunii peste 800 de creații de muzică simfonică, vocal-simfonică, muzică de cameră instrumentală, muzică de cameră vocală, muzică de cor etc.

În context, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Știinţe a Moldovei, Victor Ghilaş, a accentuat că Gheorghe Mustea este un muzician polivalent, care a abordat toate genurile muzicale, iar academicianul Aurelian Dănilă a specificat că el este un pionier în muzica de operă națională, semnând două lucrări de acest gen: Opera „Alexandru Lăpușneanu” și opera „Ștefan cel Mare”.   

La rândul său, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, Paul Gamurari, a menționat că opera ”Ștefan cel Mare” este unica din patrimoniul național și universal care reflectă viața și măreția domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. ”Este o operă istorică mult așteptată pentru teatrul liric, pentru că în ea se regăsește una din cele mai însemnate perioade ale marelui domnitor. Acțiunea operei reflectă bătălia de la Vaslui din 1475, în care Ștefan cel Mare a obținut o victorie zdrobitoare asupra oștilor turcești, după care a zidit o biserică, așa cum spunea legenda că obișnuia să o facă.  Acest eveniment se află la baza operei ”Ștefan cel Mare””, a subliniat Paul Gamurari.

Gheorghe Mustea s-a născut pe 1 mai 1951 în satul Mândrești, raionul Telenești. A absolvit Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” (1970-1975), specialitatea compoziție și dirijatul simfonic și de operă (1975-1980). În 1980, Gheorghe Mustea devine laureat al Concursului de compoziție din Moscova, prezentând Concertul pentru Orchestră nr. 1, iar în 1990 - laureat al Premiului de Stat pentru opera cu subiect istoric „A. Lăpușneanu”. Este Artist al Poporului, deținător al "Ordinului Republicii", profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, al cărei rector a fost în anii 1999-2002.

img21003582

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!