ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul-concurs „Prezintă Orchestra Folclor” a ajuns la ediția a VI-a

19:15 | 21.05.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. Cea de-a VI-a ediție a Festivalului-concurs televizat al tinerilor interpreți de muzică populară „Prezintă Orchestra ”Folclor” a avut loc ieri seară la Palatul Republicii din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicit de agenție, directorul festivalului Silvia Goncear, Artistă a Poporului, a menționat că acesta are ca scop promovarea şi valorificarea folclorului muzical, instrumental și vocal în forma autentică, descoperirea și promovarea celor mai valoroși interpreți de muzică populară, valorificarea cântecului, portului popular din diferite zone ale Republicii Moldova și România și introducerea lor în circuitul valorilor spirituale.

Potrivit sursei citate, în cadrul celui de-al doilea concert (primul a avut loc pe 25 martie, în format online) au evoluat șase tineri interpreți: Cristina Malai, Eugenia Titică și Cristina Pânzari-Bațura (voce), Nicolae Volcu (țambal), Sorin Malinovchi (acordeon) și Mihai Garabagiu (nai). În recital au evoluat cântăreața Nătălița Munteanu și Violeta Grecu-Botezatu (cobză și mandolină).

Evenimentul a fost organizat de Orchestra de muzică populară ”Folclor” și Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, având ca parteneri Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Compania Publică ”Teleradio-Moldova, Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” de la Chișinău și Direcția Cultură a Municipiului Chișinău.

Festivalul concurs televizat al tinerilor interpreți de muzică populară „Prezintă Orchestra Folclor” se adresează soliștilor vocali și instrumentiști cu vârste cuprinse între 17 și 35 de ani. Concursul se desfășoară la două secțiuni: soliști vocali și soliști instrumentiști. Fiecare concurent trebuie să prezinte câteva piese diferite ca factură ritmică și melodică, cântec cu acompaniament orchestral, respectiv prezentarea costumului din zona de proveniență. Acompaniamentul este susținut de către Orchestra de muzică populară „Folclor”, condusă de maestrul Petre Neamţu.

Următorul spectacol va avea loc pe 14 octombrie, iar Gala Laureaților – pe 4 noiembrie. 

img21003659

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!