ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aleksandr Lukașenko este acuzat că a deturnat un avion comercial internațional pentru a aresta un opozant

08:43 | 24.05.2021 Categorie: Externe

Minsk, 24 mai. /MOLDPRES/. Belarusul a trimis duminică un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko, transmite MOLDPRES cu referire la digi24.ro. 

Aeronava, care efectua o cursă Atena - Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko. El este ostil liderului din Belarus și a ajutat la coordonarea protestelor.

În octombrie 2020, Roman Protasevici, alături de un alt fondator al canalului Nexta, Stepan Putilo, au fost declarați „extremiști” printr-o decizie a Curții Supreme din Belarus. Ei sunt acuzați că au organizat protestele și au generat ură socială. 

În noiembrie, serviciile de securitate belaruse l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activități teroriste”. 

Apoi, în februarie 2021, Belarusul a transmis Poloniei o cerere de a-i extrăda pe Putilo și Protasevici, motivând că cei doi figurează pe lista persoanelor cu activități teroriste. 

Protasevici riscă acum pedeapsa cu moartea, potrivit Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse aflată în exil în Lituania.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a reacționat și a calificat drept „un act josnic” arestarea opozantului lui Lukașenko și stratagema folosită. „Cer eliberarea de urgenţă a lui Roman Protasevici”, a transmis el, cerând NATO şi UE, din care face parte şi Lituania, „să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul belarus la adresa aviaţiei civile internaţionale”, conform unui comunicat difuzat de biroul său de presă.

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene, care se vor reuni luni şi marţi la Bruxelles, vor discuta despre „posibile sancţiuni” ale blocului comunitar împotriva Belarusului, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului European.

Lituania a cerut ţărilor UE să recomande ca avioanele lor să evite spaţiul aerian al Belarusului. Propunerea unei declaraţii comune va fi înaintată luni la summitul UE şi va include şi un apel ca incidentul să fie declarat o încălcare a regulilor Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile, a precizat Ministerul de Externe de la Vilnius.

foto: digi24.ro

img21003682

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!