ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Ministerul Agriculturii va activa un consilier cu experiență europeană în tranziția verde

14:27 | 24.05.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. La Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) va activa un Consilier de Nivel Înalt al Uniunii Europene pe domeniul Tranziției Verzi (Green Transition). Acesta va oferi consultanță în domeniul analizei politicilor de mediu, identificării problemelor și a soluțiilor corespunzătoare sectorului de gestionare a deșeurilor solide, transmite MOLDPRES.

Este vorba despre Justina Grigaraviciene, care în urma unui concurs organizat de Delegația Uniunii Europene, a fost aleasă în această funcţie, după ce până în prezent a activat în calitate de viceministru al Ministerului Mediului din Lituania.

„Pe parcursul mandatului său, a fost responsabilă de analiza politicilor și a cadrului strategic în domeniul mediului, de identificarea problemelor axate pe economia circulară, managementul deșeurilor, obiectivele de dezvoltare strategică, Agenda 2030, prevenția poluării, sistemul aprovizionării cu apă potabilă, eficiența resurselor, biodiversitatea și protecția naturii, energia regenerabilă, schimbările climatice, păduri și biomasă. De asemenea, a îndeplinit funcția de reprezentant al statului în Consiliul UE pe domeniul mediului, implicat în dezvoltarea cooperării internaționale în sectoarele aferente și a fost responsabilă de dezvoltarea legislației naționale în conformitate cu cadrul Uniunii Europene”, indică MADRM.

"Unul din obiectivele primordiale ale MADRM rezidă în necesitatea imperioasă de consolidare a capacităților instituției pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE, ce vizează în mare parte segmentele aferente mediului și schimbărilor climatice, prin: gestionarea și protecția resurselor natural de apă; îmbunătățirea calității aerului; adaptarea la schimbările climatice și gestionarea deșeurilor. Experiența Justinei Grigaraviciene este foarte binevenită și va fi una extrem de eficientă pe filiera implementării reformelor privind integrarea mediului și schimbărilor climatice”, a estimat ministrul de resort Ion Perju.

Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene este un proiect finanțat de către UE, obiectivul său principal fiind suportul Guvernului Republicii Moldova în implementarea agendei sale de reforme, care prevede asistența în consolidarea capacităților necesare pentru implementarea Acordului de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și de a asigura acțiunile post-liberalizare a regimului de vize. 

foto: MADRM

img21003701

img21003701

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!