ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Belarus şi Letonia îşi expulzează reciproc întregul personal al ambasadelor, inclusiv ambasadorii

19:56 | 24.05.2021 Categorie: Externe

Riga, 24 mai. /MOLDPRES/. Belarusul şi Letonia şi-au expulzat luni reciproc întregul personal de la ambasadele de la Minsk, respectiv Riga, primul pas fiind făcut de MAE de la Minsk, care a acuzat că drapelul Belarusului a fost înlocuit cu unul al opoziţiei belaruse la o competiţie sportivă de hochei ce se desfăşoară la Riga, dispută ce survine în contextul crizei internaţionale generate de arestarea unui opozant belarus după ce avionul la bordul căruia se afla acesta a fost forţat să aterizeze duminică la Minsk, transmite AGERPRES, preluat de MOLDPRES.

''Ambasadorului leton i s-a solicitat să părăsească Belarusul în 24 de ore. Întregului personal diplomatic şi administrativ al ambasadei i s-a cerut de asemenea să părăsească Belarusul în 48 de ore. Le-am sugerat să menţină aici un ofiţer tehnico-administrativ care să se ocupe de clădire'', a declarat ministrul belarus de externe, Vladimir Makei, citat de agenţia BelTA.

Capitala letonă Riga găzduiește zilele acestea campionatul mondial de hochei şi în centrul oraşului au fost arborate steagurile ţărilor participate. Dar, primarul capitalei letone, Martins Stakis, împreună cu ministrul leton de externe Edgars Rinkevics au înlocuit steagul Belarusului cu un drapel alb-roşu-alb, un simbol al opoziţiei belaruse împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

''Nu putem lăsa fără răspuns astfel de acţiuni provocatoare'', a mai spus ministrul Makei. ''Suntem surprinşi să vedem astfel de acţiuni într-un moment în care Belarusul şi-a exprimat disponibilitatea de a conduce o investigaţie transparentă asupra incidentului cu avionul Ryanair, cu participarea experţilor internaţionali. În acest context, împotriva Belarusului nu sunt făcute doar declaraţii politice defăimătoare, ci se întreprind şi acţiuni provocatoare concrete'', a adăugat el.

După anunţul expulzării personalului ambasadei letone la Minsk, Ministerul de Externe leton a anunţat la rândul său expulzarea tuturor diplomaţilor belaruşi aflaţi la post la Riga, inclusiv ambasadorul, relatează Reuters.

Un ziarist şi blogger belarus plecat din ţară, Roman Protasevici, în vârstă 26 de ani, fost redactor-şef al canalului de opoziţie Nexta de pe Telegram, a fost arestat duminică la Minsk după ce avionul companiei Ryanair cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost obligat de autorităţile belaruse să aterizeze sub pretextul unei alerte cu bombă în timp ce avionul se afla în spaţiul aerian al Belarusului.

După acest incident, compania aeriană letonă Air Baltic, care are baze operaţionale şi în Lituania şi Estonia, a anunţat luni că deocamdată va evita survolarea spaţiului aerian al Belarusului.

foto: twitter.com

img21003715

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!