ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

China impulsionează cooperarea antiepidemică internațională

11:00 | 25.05.2021 Categorie: Externe

Beijing, 25 mai. /MOLDPRES/. Președintele Chinei, Xi Jinping, a solicitat statelor G20 să-și asume responsabilitatea în cooperarea antiepidemică internațională și a anunțat cinci propuneri și cinci măsuri noi. Acest apel a fost făcut în cadrul Summitului Global pentru Sănătate, relatează MOLDPRES cu referire la Radio China Internațional.

Xi Jinping a lansat cinci propuneri, între care plasarea pe primul loc a popoarelor și a vieții, insistarea pe măsurile științifice, contracararea pandemiei în mod coordonat și sistematic, persistarea în cooperare, solidaritate și principiul egalității pentru eliminarea decalajelor în campania de vaccinare.

Liderul chinez a solicitat să se facă tot posibilul pentru a nu fi omisă nici o persoană infectată, să nu fie lăsat la o parte niciun pacient, să fie respectată viața și demnitatea fiecărei persoane. El s-a declarat împotriva oricărei intenții de politizare, etichetare sau defăimare.

China a oferit ajutoare în vaccinuri la peste 80 de țări în curs de dezvoltare, a exportat vaccinuri în 43 de state, asigurând aprovizionarea lumii cu 300 de milioane de doze. Bloomberg a apreciat contribuția Chinei ca fiind extrem de importantă.

Pornind de la incertitudinile din evoluția pandemiei, președintele chinez a mai anunțat cinci măsuri noi la actualul summit.

În următorii 3 ani, China va mai oferi ajutor internațional în valoare de trei miliarde de dolari pentru a sprijini eforturile antiepidemice și reluarea dezvoltării economice și sociale ale țărilor în curs de dezvoltare. Va furniza mai multe vaccinuri și va sprijini transferuri de tehnologii, cooperarea în producție și renunțarea la patente ale vaccinurilor anti-COVID. Va face eforturi susținute pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor la nivel global.

Beijingul consideră că depășirea pandemiei și reluarea creșterii economiei reprezintă o prioritate a comunității internaționale, iar îndeplinirea acestei misiuni necesită nu numai eforturile Chinei. Lumea de azi are nevoie mai mult ca oricând de solidaritate și cooperare, semnal transmis în repetate rânduri de partea chineză.

foto: chinadaily.com.cn

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!