ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu cca 70% faţă de 1990

11:22 | 26.05.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova a redus cu circa 70% emisiile de gaze cu efect de seră (GES) față de anul 1990, depășind cu 4% angajamentele sale în cadrul Acordului de la Paris, incluse în țintele intermediare pentru anul 2020. Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) în cadrul unui forum de profil, desfășurat recent de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ambasadele Marii Britanii și Italiei, transmite MOLDPRES.

Conform estimărilor MADRM, cele mai semnificative reduceri ale emisiilor de GES au fost înregistrate în agricultură, depășind cu 26% țintele intermediare pentru 2020, și sectorul de producere a energiei electrice și termice, depășind țintele cu 19%. De asemenea, se înregistrează creșteri semnificative în sectorul rezidențial, transporturi şi procese industriale.

Republica Moldova s-a angajat să reducă necondiționat emisiile de GES cu 70% către anul 2030, față de anul 1990, pentru a contribui la realizarea Acordului de la Paris. Acesta este cel mai important acord climatic, care prevede menținerea încălzirii globale mult sub 2 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Țara noastră este una dintre cele mai vulnerabile state la schimbările climatice, în pofida faptului că are o contribuție minoră la nivelul emisiilor globale a gazelor cu efect de seră. Pierderile anuale provocate de schimbările climatice se ridică la 2,13% din Produsul Intern Brut, iar în următoarea perioadă, până la 40 de mii de decese pe an ar putea fi provocate de temperaturile extreme.

foto: Forbes

img21003758

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!