ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În UTA Gagauz-Yeri se va desfășura un proiect de prevenire a violenței în familie

11:16 | 27.05.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 27 mai. /MOLDPRES/. Zece localități din autonomia găgăuză vor institui echipe multidisciplinare pentru prevenirea violenței în familie și vor elabora planuri locale de acțiuni pentru reducerea acestui fenomen. Inițiativa se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluții locale”, implementat de Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu sprijinul Republicii Coreea, transmite MOLDPRES.

Proiectul va fi implementat în orașele Comrat, Ceadâr-Lunga, Vulcănești și în satele Congaz, Dezghinja, Cioc-Maidan, Baurci, Cazaclia, Copceac și Cișmichioi. Acesta reprezintă o extindere a unei activități similare care se desfășoară începând cu anul 2018 în satul Chirsova din UTA Găgăuzia.

Din echipele multidisciplinare vor face parte asistenți sociali, polițiști, angajați ai sistemului educațional din localitățile respective, dar și reprezentanți ai unor ONG-uri și grupuri de inițiativă locale. Membrii echipelor vor fi instruiți ca să poată acționa prompt în orice caz de violență și să poată identifica cele mai bune soluții pentru protecția și securitatea supraviețuitoarelor violenței și copiilor acestora.

„Maniera participativă de planificare permite implicarea mai multor cetățeni la actul decizional. Totodată, planurile locale le permit autorităților să aloce și să atragă resurse pentru funcționarea serviciilor de care are nevoie comunitatea. Acestea includ activități pe termen scurt și termen lung în diferite domenii de asistență - juridică, socială, educațională, angajare în câmpul muncii - care devin angajamente după ce sunt aprobate de membrii consiliilor locale”, susține Vitalie Frecăuțeanu, coordonator de proiect, PNUD Moldova.

„Acest proiect ne permite să asigurăm protecție și asistență eficientă pentru toate femeile care suferă din cauza violenței. Echipele care vor activa la nivel local vor acorda protecție și ajutor multiaspectual pentru femeile care au nevoie de sprijin pentru a ieși din cercul violenței”, susține Aliona Cozari, șef adjunct al Direcției sănătate și protecție socială, UTA Găgăuzia.

Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluții locale” se înscrie într-o inițiativă globală a PNUD, intitulată „Eliminarea violenței în bază de gen și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”. Aceasta are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse de finanțare noi. În afară de Republica Moldova, proiectul este implementat în alte șase țări - Bhutan, Liban, Indonezia, Irak, Peru și Uganda.

foto: PNUD Moldova

img21003788

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!