ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Unificată de Control s-a întrunit la Bender

19:19 | 27.05.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 mai. /MOLDPRES/. Comisia Unificată de Control s-a întrunit astăzi la Bender, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Biroului politici de reintegrare.

Subiectul propus pe agendă de către delegația Republicii Moldova ține de prezența ilegală a așa-numitor „grăniceri” în Zona de Securitate ca element ce prezintă risc pentru libera circulație și alte drepturi fundamentale ale cetățenilor.

Într-o adresare către toți participanții CUC, reprezentanții Chișinăului au adus argumente care confirmă că majoritatea incidentelor produse recent în Zona de Securitate sunt provocate de „grănicerii” subordonați Tiraspolului.

Incidentul tragic din 11 mai curent de la Răscăieți a scos în evidență că activitatea ilegală a „grănicerilor” în Zona de Securitate nu este doar o încălcare abstractă a Acordului din 21 iulie 1992, ci un factor destabilizator care generează pierderea de vieți omenești, se menționează în document.

La 24 mai curent, observatorii militari, în timp ce efectuau o deplasare planificată prin Zona de Securitate, au constatat apariția unei noi formațiuni de „grăniceri” instalate într-un sediu proaspăt reparat în localitatea Teiu, raionul Grigoriopol. Reflectarea acestui fapt în raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit a fost împiedicată de către exponentul Tiraspolului.

În contextul în care partea transnistreană blochează constant luarea unei decizii în cadrul CUC cu privire la „grăniceri”, delegația Republicii Moldova a solicitat suportul reprezentanților Federației Ruse, Ucrainei și ai Misiunii OSCE pentru a relua examinarea acestei probleme cu evaluarea obiectivă a situației și trasarea unor măsuri care să elimine din Zona de Securitate toate structurile neatribuite Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Din motiv că ordinea de zi nu a fost aprobată nici după ore întregi de dezbateri, ședința ordinară a Comisiei Unificate de Control a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

Totodată, pentru a asigura funcționalitatea grupelor de observatori militari, Comisia a confirmat numirea în funcție a unui reprezentant al Ucrainei și a altor doi din partea Federației Ruse, care vin să-i substituie pe observatorii militari, ale căror misiuni de serviciu s-au încheiat.

foto: Biroul pentru reintegrare

img21003812

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!