ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La frontiera lituaniano-belarusă a avut loc o demonstrație în sprijinul libertății presei

10:58 | 28.05.2021 Categorie: Externe

Vilnius, 28 mai. /MOLDPRES/. Organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a denunțat joi situația dezastruoasă a libertății presei în Belarus, iar secretarul general al RSF, Christophe Deloire, a participat la o demonstrație organizată în Lituania la frontiera cu Belarus, după interceptarea duminică a unui avion de linie de către autorităţile de la Minsk în scopul arestării jurnalistului de opoziție Roman Protasevici, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES. 

Zeci de jurnaliști belaruși şi lituanieni, în frunte cu Deloire au manifestat de-a lungul frontierei cu portretele a 21 de colegi aflați în închisoare în Belarus.

Secretarul general al RSF a calificat regimul președintelui Aleksandr Lukașenko, aflat la putere din 1994, drept "prădători ai libertății presei", adăugând că Lukașenko a acţionat ca un "terorist" ordonând duminică interceptarea unui zbor Ryanair Atena-Vilnius ce survola teritoriul său şi la bordul căruia se afla tânărul jurnalist Roman Protasevici. Acesta, care trăia în exil, a fost arestat împreună cu prietena sa, Sofia Sapega, şi riscă o pedeapsă grea cu închisoarea.

"Lukașenko ar trebui să fie urmărit penal pentru că ceea ce a făcut, ceea ce a ordonat şi ceea ce justifică acum este o deturnare de avion cu o intenție teroristă şi este responsabil", a declarat Deloire pentru AFP în timp ce afișa o fotografie a jurnalistului arestat, Roman Protasevici.

În timpul aflării sale la Vilnius, Deloire a depus o plângere în Lituania împotriva președintelui Lukașenko, în numele RSF.

"Este important să continuăm mobilizarea, să luăm în considerare mijloacele de a-i sprijini pe viitor în mod foarte concret pe jurnaliştii belaruși, care se află astăzi într-o situație dezastruoasă", a declarat la Vilnius.

"Dacă vrem să obținem rezultate în acest caz, să obținem eliberarea jurnalistului aflat astăzi în arest, să punem capăt represiunii jurnaliștilor şi, în general, a societății civile din Belarus, există în mod evident presiuni politice, există sancțiuni economice împotriva statelor şi apoi există acțiune în justiție", a subliniat liderul RSF.

Belarus ocupă locul 158 din 180 de state în clasamentul mondial al libertății presei în 2021. Rusia ocupă locul 150, iar Lituania locul 28.

foto: dw.com

img21003827

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!