ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Putin și Lukașenco au discutat la Soci relațiile bilaterale și accidentul aviatic

13:21 | 30.05.2021 Categorie: Externe

Moscova, 30 mai. /MOLDPRES/. Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, au avut sâmbătă, la Soci, a doua zi de discuţii, în plin scandal internaţional cauzat de interceptarea, la 23 mai, a unui avion de linie european pentru arestarea unui jurnalist de opoziţie belarus, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului le-a spus jurnaliștilor că vineri a fost partea oficială a discuțiilor, iar sâmbătă a fost mai informală și cei doi șefi de stat au profitat de vremea frumoasă și s-au plimbat cu vaporul. 

Tot Peskov a insistat că, Putin şi Lukaşenko au discutat în principal despre 'cooperarea economică' şi 'lupta contra pandemiei, dar şi despre deturnarea de către Minsk a unui avion de linie Ryanair şi arestarea jurnalistului belarus de opoziţie exilat Roman Protasevici şi a prietenei sale rusoaice Sofia Sapega, care se afla la bord.

Aterizarea forțată a avionului de pe ruta Atena-Vilnius deasupra teritoriului belarus a provocat consternare în Europa şi SUA, care au adoptat sancţiuni contra regimului Lukaşenko, recomandând companiilor aeriene să ocolească Belarusul.

„Lukaşenko i-a furnizat omologului său informaţii detaliate despre ceea ce s-a întâmplat la bordul avionului Ryanair', a adăugat Peskov, notând că Moscova 'nu este indiferentă la soarta' Sofiei Sapega, cetăţeană rusă.

Tot potrivit Kremlinului, Lukaşenko 'nu a exprimat solicitări de asistenţă economică suplimentară' din partea Rusiei, principalul creditor al Belarusului, dar cei doi preşedinţi au convenit să lucreze la 'organizarea legăturii aeriene' între ţările lor, ţinând cont de restricţiile impuse de Uniunea Europeană.

Moscova a declarat că vrea o 'anchetă aprofundată' cu privire la circumstanțele interceptării cursei Ryanair, acuzându-i pe occidentali că au tras 'concluzii pripite'.

Uniunea Europeană și SUA au calificat acțiunea autorităților belaruse ca fiind una ce ține de terorismul aviatic.

foto: washingtonpost.com

img21003851

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!