ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Premierii Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei au adresat Comisiei Europene o scrisoare comună cu privire la accesul la vaccin anti Covid-19

13:58 | 31.05.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Prim-miniștrii Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei au adresat o scrisoare comună președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitor la cooperarea cu Uniunea Europeană în domeniul accesului la vaccin anti Covid-19, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

Cei trei înalți oficiali au remarcat că, la etapa actuală, vaccinarea rămâne a fi instrumentul-cheie pentru asigurarea sănătății populației și prevenirea recesiunilor economice, cauzate de restricții anti-pandemice. Salutând livrarea loturilor de vaccin prin intermediul platformei COVAX și canalele bilaterale, oficialii subliniază importanța posibilității procurărilor directe de la producător sau țările-partenere pentru asigurarea sustenabilității și eficienței procesului de vaccinare.

Astfel, remarcând evoluțiile pozitive care au loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește aprovizionarea cu stocuri de vaccin, Republica Moldova, Georgia și Ucraina au solicitat sprijinul Comisiei Europene în vederea includerii țărilor Parteneriatului Estic în Mecanismul UE de partajare a vaccinurilor.

De asemenea, a fost solicitată examinarea posibilității aplicării și în raport cu statele Parteneriatului Estic a mecanismelor de sprijin utilizate recent în cazul statelor din Balcanii Occidentali, ceea ce va permite asigurarea unei cantități suficiente de doze de vaccin în timp rezonabil.

Cele trei țări asociate au apreciat înalt solidaritatea demonstrată de UE cu țările din vecinătatea estică în cadrul abordării „Echipa Europa", datorită căreia au fost livrate ajutoarele necesare pentru susținerea sistemelor de sănătate și oferite măsuri de sprijin economic.

Scrisoarea comună se încadrează în eforturile de intensificare a cooperării în domeniul integrării europene și Parteneriatului Estic între cele trei țări semnatare ale Acordurilor de Asociere și Uniunea Europeană.

foto: internationaldisabilityalliance.org

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!