ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conducerea țării a adresat mesaje cu ocazia Zilei Internaționale a Ocrotirii Copilului

10:32 | 01.06.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 1 iun. /MOLDPRES/. Șeful statului, Maia Sandu, speakerul Zinaida Greceanîi şi ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, au adresat astăzi mesaje cu ocazia Zilei Internaționale a Ocrotirii Copilului, comunică MOLDPRES.

În mesajul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că “suntem datori să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca toți copiii din țara noastră, din toată lumea, să aibă o copilărie fericită, protejată și șansa de a crește oameni fericiți. Și este în puterile noastre să ne construim statul astfel, încât fiecare copil să se simtă în siguranță, alături de familia sa - de Ziua internațională a ocrotirii copilului și în fiecare zi”.

Mesaj de felicitare a venit şi din partea conducerii Legislativului.

“De Ziua internațională a copilului, noi, adulții, trebuie să ne gândim încă o dată, dacă facem totul pentru a oferi generației tinere o copilărie fericită, prosperă, o educație bună și pentru a o proteja de boli și greutăți. Exact atâta bine vor face în viață câtă căldură, bunătate și dragoste primesc acum. Trebuie să facem tot ce ne stă în puteri ca această perioadă frumoasă a vieții să le fie fericită și plină de bucurii”, se spune în mesajul transmis de speakerul Zinaida Greceanîi.

Şi ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, a ținut să precizeze că societatea întreagă și fiecare adult în parte trebuie să se implice în crearea unui mediu prietenos copiilor, un mediu fără violență, abuz și  neglijare.

„În calitate de ministru al Educației, Culturii și Cercetării, dar și de părinte, îndemn societatea întreagă și fiecare adult în parte să se implice în crearea unui mediu prietenos copiilor, un mediu fără violență, abuz și  neglijare. Doar prin implicarea asumată a noastră, a adulților, putem să oferim copiilor condițiile optime pentru dezvoltare. Copilul trebuie tratat cu respect, iar statul este obligat să-i respecte drepturile. Societatea se poate considera dezvoltată multilateral în măsura în care asigură, inclusiv copiilor, posibilitatea să participe în viața ei şi să o construiască cu demnitate. Acesta este temeiul pentru care vă încurajez să vă implicați în procesul de luare a deciziilor la nivel de familie, școală, comunitate, să conștientizați dreptul de a fi ascultat, de a fi consultat și  de a vă exprima liber opinia. Vă îndemn să fiți mereu setoși de cunoaștere, de implicare, să aveți poftă de viață și de realizări care să vă facă mândri. Voi sunteți resursa prețioasă a noutății și progresului”, se spune în mesaj.

Ziua Internațională a Ocrotirii Copilului este marcată anual la 1 iunie. Acest eveniment își are începuturile în anul 1925, când la Geneva a avut loc Conferința Mondială pentru Bunăstarea Copiilor și a fost adoptată Declarația pentru Protecția Drepturilor copilului.

foto: crazywanderer.com

img21003897

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!