ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poliția cehă cere inculparea premierului pentru fraudă

10:47 | 01.06.2021 Categorie: Externe

Praga, 1 iun. /MOLDPRES/. Poliția cehă a cerut procuraturii inculparea premierului Andrej Babis, în legătură cu un dosar de presupusă fraudă cu subvenții europene, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Există bănuieli rezonabile că, în 2007, Babis a transferat temporar ferma şi resort-ul "Cuibul de berze", din apropiere de Praga, în afara holdingului său agro-alimentar Agrofert, pentru a beneficia de subvențiile europene destinate micilor întreprinderi. Conform poliției, el ar fi deturnat astfel subvenții de aproape 2 milioane de euro. Premierul ceh a negat că ar fi acționat ilegal.

"Documentația privind cazul numit de media afacerea 'Cuibul de berze' a fost remisă astăzi procurorului general, însoțită de o propunere de inculpare", a anunțat într-un comunicat biroul procurorului din Praga.

În anul 2019, poliția a mai solicitat inculparea lui Babis, dar atunci un procuror a conchis că acuzațiile sunt nefondate. În același an însă procurorul general a redeschis dosarul cu privire la Babis şi la asistenta sa Jana Mayerova.

Andrej Babis, ex-comunist şi fost colaborator al poliției secrete a anilor 1980, pe când fosta Cehoslovacie era "satelit" sovietic, este de asemenea acuzat de conflict de interese de către Comisia Europeană.

Andrej Babis conduce în prezent un guvern minoritar de coaliție format din mișcarea sa populist-centristă ANO (Da, în cehă) şi social-democraţi.

Aceste evenimente au generat o scădere a popularității formațiunii politice din care face parte premierul cu 30% în sondaje. Cu puțin peste patru luni înaintea alegerilor legislative din octombrie, ANO a ieșit pe poziția a treia într-un sondaj realizat de agenția Kantar CZ, weekendul trecut, cu 19%, după două coaliții ale opoziției.

foto: slate.com

img21003899

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!