ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un artist plastic stabilit în Germania a pregătit o carte despre pictură, grafică și obiecte

16:49 | 02.06.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 iun. /MOLDPRES/. Plasticianul, criticul și istoricul de artă Gheorghe Mardare, pedagog și publicist, stabilit din 1996 în orașul Hanovra, Germania, a pregătit pentru tipar o carte intitulată ”Gheorghe Mardare: Pictură, grafică, obiecte. (Gânduri despre viață și artă)”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, artistul a menționat că în această lucrare își expune situațiile de viață în care au luat naștere anumite lucrări ale sale. ”Expun și niște așa-zise ”Rupturi de gânduri” despre specificul unor genuri de artă, dar și câteva citate (opinii) cu caracter bibliografic, adică, preluate de prin presa germană (căci am avut aici mai multe expoziții)... Nu știu cum îmi voi publica lucrarea, deocamdată a fost machetată în limba germană și încerc să mai fac o variantă și în limba română, fără a avea vreo șansă să o public la Chișinău, dar o fac pentru mine”, a precizat cunoscutul artist plastic.

Potrivit sursei citate, în ultimii doi ani, din cauza pandemiei, i-a fost închis studioul de artă pentru copii de la Hanovra, pe care l-a întemeiat și l-a condus din 2000. ”Cazul a fost fatal pentru mine, căci asta m-a cam rupt de la lume și de la realitate. Ultima mea realizare substanțială s-a întâmplat acum 6 ani - publicarea monografiei mele despre ”Arta covoarelor vechi românești basarabene (magia mesajului simbolic)” la  o editură din Chișinău. În prezent, scriu în continuare despre artele plastice din R. Moldova, Germania și din alte țări”, a mai spus profesorul și plasticianul.

Gheorghe Mardare s-a născut la 1 mai 1946, la Miclești, Orhei. Și-a făcut studiile la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, Secția pictură și pedagogie (1968-1972). A urmat Facultatea de Istorie și Teoria Artelor Plastice a Academiei de Arte din Sankt Petersburg (1974-1980). În perioada anilor 1984 și 1991 este doctorand al Școlii Superioare de Arte Plastice „Stroganov” din Moscova. 

Colaborator științific inferior la Muzeul Național de Arte Plastice (1972-1975). În anii 1980-1993 a fost profesor de artă plastică și de istoria artelor plastice la Institutul de Arte din Moldova, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” și Universitatea Tehnică (prin cumul) din Chișinău. Colaborator științific, șeful Secției arhitectură, artă aplicată și design a Institutului de Istoria și Teoria Artei al Academiei de Științe a Moldovei (1994-1996).

A semnat mai multe lucrări de peisaje, natură statică, portrete și grafică: „Maternitate”, „Ochii lui Homer”, „Cetatea Albă”, „Vilă veche în suburbia Chișinăului”, „Păsări în alertă nocturnă”, „Domnișoara cu privirea albastră”, „Lucian Blaga (Edifi carea zeilor)”, „Orășel arctic”, „Șota Rustaveli”, „Întâlnirea evlavioasă a suratelor”, „Compoziție bicromă (Cântecul lebedei)”. A mai pictat o serie de desene, șarje, stampe, copii. A realizat cicluri de lucrări precum „Poduri în timp”, „Pictura muzicii”, „Sonete în culori”.

A inaugurat mai multe expoziții personale și de grup în diferite galerii și localuri publice din Chișinău, România, Germania. Lucrări în colecții particulare și publice din România, Republica Moldova, Germania, Israel, Olanda, Rusia, în colecția Bibliotecii Naționale a Congresului din SUA. În critica de artă își face debutul cu o cronică semnată de G. Micleușanu (1974). Publică peste 150 de articole privind arta națională și universală în presa republicană și internațională, în reviste de profil: „Наука и жизнь” (Moscova), „Arta”, „Akademos”, „Sud-Est cultural” (Chișinău), „Știința” (Chișinău), „Studii române și aromâne” (Paris) etc.

Este autorul primei programe a unui curs de „Istoria artelor plastice din RSSM”, în care ține să integreze, în măsura posibilităților de atunci, arta întregului spațiu istoric românesc. Mulți dintre discipolii săi au devenit, de fapt, primele cadre naționale cu titlu științific în domeniul studiului artelor din Republica Moldova. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Laureat al Premiului Internațional pentru pictură „Palm Art Award”, promovat de către Editura enciclopedică germană de artă contemporană „Who’s Who in Visual Art” din Leipzig.

img21003941

img21003941

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!