ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Europeană cere aderarea României la spațiul Schengen

10:46 | 03.06.2021 Categorie: Externe

Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Comisia Europeană cere Consiliului European să dea undă verde „cât mai curând posibil” aderării României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen, transmite MOLDPRES.

Noua strategie a Comisiei Europene prevede extinderea spațiului Schengen asupra statelor membre ale UE care nu fac încă parte din acesta. Potrivit documentului, extinderea este ”o așteptare legitimă” și ”o obligație legală pentru acele țări evaluate ca fiind pregătite pentru aderare”.

”Strategia solicită Consiliului să decidă asupra ridicării controalelor pentru Bulgaria, România și Croația și să le integreze în spațiul Schengen. Bulgaria și România au finalizat cu succes evaluarea necesară în 2010 și 2011. În ceea ce privește Croația, Comisia a confirmat în octombrie 2019 că țara a luat măsurile necesare pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile", se arată în document.

Comisia Europeană consideră că şi Republica Cipru va putea adera la Spațiul Schengen după finalizarea cu succes a procesului de evaluare.

Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa. Statele membre ale acestui spațiu au eliminat controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este posibilă trecerea granițelor între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control.

foto: pinterest.ca 

img21003957

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!