ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Olga Cebotari a avut o întrevedere cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”

14:29 | 03.06.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Astăzi, conform agendei preventiv stabilite, a avut loc întrevederea dintre viceprim-ministrul în exercițiu Olga Cebotari cu o delegație compusă din reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri „5+2”), care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Delegația mediatorilor și observatorilor a fost condusă de către Reprezentantul Special pentru reglementarea transnistreană al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Suediei, Thomas Mayr-Harting.

Întrevederea a servit un bun prilej de a informa partenerii internaționali despre situația actuală în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, subiectele curente de pe agendă, eforturile întreprinse de către partea moldovenească, precum și de a efectua un schimb de viziuni cu privire la perspectivele de promovare a procesului de reglementare transnistreană și de convocare a următoarei runde de negocieri în formatul „5+2”.

S-a evidențiat că interacțiunea la nivelul reprezentanților politici a fost una constantă în anul curent.

Viceprim-ministrul în exercițiu a menționat că pentru Chișinău rămân a fi primordiale:

1. Garantarea respectării drepturilor omului și asigurarea liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului.

2. Protecția sănătății populației și combaterea eficientă a COVID-19.

3. Soluționarea problemelor înfruntate de către școlile cu predare în grafie latină, inclusiv cea a asigurării cu sedii proprii și de către fermierii din raionul Dubăsari.

4. Menținerea funcționalității și a productivității în toate formatele de negocieri, inclusiv în CUC și relansarea lucrărilor formatului „5+2”, cu inițierea consultărilor pe marginea parametrilor modelului de reglementare.

Referitor la domeniul drepturilor omului, a fost exprimată îngrijorarea în legătură cu detenția ilegală a unor cetățeni ai Republicii Moldova în regiune și specificată necesitatea restabilirii echitabile a drepturilor acestora, precum și reiterat apelul de a fi rezolvată durabil tema liberei circulații pentru toate categoriile de cetățeni, cu deplasarea nestingherită a oficialilor de pe malul drept ce efectuează vizite cu caracter privat sau trec prin localitățile din regiune.

A fost accentuată înregistrarea unei dinamici pozitive urmare a măsurilor de combatere a COVID-19 și a asistenței variate prin articole medicale și loturi de vaccin oferite de către Chișinău cu titlu de donație beneficiarilor din raioanele de est ale țării.

S-a remarcat indispensabilitatea avansării gradului de realizare a înțelegerilor din pachetul convențional Berlin+, în particular pe dimensiunea asigurării bunei funcționări a instituțiilor de învățământ moldovenești, accesului la terenurile agricole de după traseul Râbnița-Tiraspol, dar și a dezvoltării noilor inițiative ce vin în sprijinul populației: achiziționarea cu suportul donatorilor externi și punerea în circulație a noilor feriboturi pentru a transporta pasagerii și mărfurile peste Nistru, finanțarea lucrărilor de reconstruire capitală a drumului național „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”, deschiderea unei linii noi de troleibuz pe ruta „Bender-Varnița-Gura Bâcului”.

Referitor la situația din Zona de Securitate, a fost remarcată necesitatea deblocării activității CUC și a înlăturării infrastructurii posturilor unilaterale de control ce încalcă regimul Zonei de Securitate.

A fost reamintit faptul că începând cu 1 septembrie curent, participarea în traficul rutier internațional va fi asigurată doar pentru mijloacele de transport cu plăci naționale și necomerciale de model neutre, iar până la instituirea fazei finale a controlului în comun la frontiera de stat moldo-ucraineană urmează a fi continuate abordările anterior aplicate în privința importurilor de bunuri în regiune, cu monitorizarea minuțioasă a situației.

Nu în ultimul rând, s-a reamintit că, în data de 11 iulie curent, în Republica Moldova se vor desfășura alegerile parlamentare anticipate, urmând a fi asigurată realizarea nediscriminatorie a dreptului electoral al tuturor cetățenilor de pe întreg teritoriul țării și de peste hotare.

A fost exprimată ferma convingere că în prezența unui sprijin constant din partea mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2” se va reuși atingerea unor noi rezultate tangibile în măsură să stimuleze dialogul dintre Chișinău și Tiraspol și să avanseze procesul de reglementare transnistreană.

foto: Biroul de reintegrare

img21003976

img21003976

img21003976

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!