ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

OSCE/BIDDO și-a deschis misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie

15:31 | 03.06.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului a deschis Misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie din Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Șeful Misiunii, Tamás Meszerics, a prezentat astăzi într-o conferință de presă structura, agenda și modalitatea de organizare a activității în cadrul procesului de monitorizare a alegerilor. „Republica Moldova se află pe loc secund în clasamentul numărului de alegeri parlamentare observate de către OSCE/BIDDO. Acest lucru demonstrează încrederea autorităților moldovene față de instituțiile OSCE”, a declarat Meszerics.

Potrivit acestuia, alegerile parlamentare anticipate vor fi monitorizate de o misiune alcătuită din 39 de experți din 11 țări. Domeniile cheie care vor fi observate țin de procesele de înregistrare a candidaților, modul de desfășurare a campaniei, rezolvarea litigiilor electorale și evoluțiile post-electorale.

În același timp, Meszerics a precizat că modul de observare va fi unul fără amestecul misiunii în procesele electorale și se va desfășura în baza profesionalismului și echidistanței. „Echipele de observatori vor fi alcătuite din doi experți internaționali, la care s-ar putea alătura și observatori ai Adunării Parlamentare a OSCE ori din partea Consiliului Europei”, a declarat oficialul internațional.

Primele concluzii ale misiunii de observatori a OSCE/BIDDO vor fi făcute publice într-o conferință de presă pe 12 iulie.

Tot astăzi, membrii OSCE/BIDDO au avut o întâlnire cu membrii Comisiei Electorale Centrale.

foto: CEC

img21003979

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!