ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

16:42 | 03.06.2021 Categorie: Comunicate

O incompatibilitate și patru conflicte de interese constatate de ANI

Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit patru conflicte de interese admise de către un consilier raional, un fost șef de subdiviziune din cadrul unui raion, un primar și un fost primar. O incompatibilitate de funcție a fost identificată la un ex-contabil din cadrul unei primării. Pentru admiterea acestor încălcări depistate, inspectorii de integritate au dispus aplicarea prevederilor legale.

Astfel, ex-șeful Secției Construcții, Gospodărie Comunală și Drumuri din cadrul Consiliului raional Râșcani a admis un conflict de interese cu soția sa, care figura în calitate de fondator al unei firme. Exercitând funcția de șef al subdiviziunii respective din cadrul Consiliului raional, subiectul a participat la luarea deciziilor în care a fost vizată firma soției, punând semnătura peste cinci procese verbale de recepționare a unor lucrări de reparație.

Un alt conflict de interese a fost stabilit pe numele unui consilier raional din Dubăsari. În cadrul ședinței Consiliului, acesta a participat la luarea unei decizii cu privire la numire în funcția de secretar al Consiliului, iar în calitate de candidat figura fiica sa.

Și primarul de Hirova din raionul Călărași a fost găsit cu conflicte de interese pe care le-a admis în privința unei persoane apropiate. A emis și a semnat 13 acte administrative pe numele soțului acesteia, care era angajat calitate de conducător auto în cadrul Primăriei.

Cu un conflict de interese s-a ales și fostul primar din localitatea Elizaveta din municipiul Bălți. În anul 2017, în timp ce exercita funcția de primar al localității, a semnat un contract de achiziționare a unor bunuri cu o firmă de materiale de construcții și bunuri de uz casnic, administrată de fiul său.

O altă încălcare a legii speciale a ANI a fost constatată și la un fost contabil din cadrul Primăriei orașului Costești din raionul Râșcani. Acesta s-a aflat în incompatibilitate de funcție, timp de aproximativ un an de zile, exercitând simultan funcția de contabil al Primăriei cu cea de specialist în cadrul aceleași instituții.

Dacă actele de constatare vor rămâne definitive, se va aplica interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani, urmând ca toate persoanele vizate să fie incluse în Registrul Interdicțiilor.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!