ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Reacția premierului interimar Aureliu Ciocoi în urma deciziei CEC privind deschiderea numărului de secții de votare peste hotare

12:33 | 07.06.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Primul-ministru interimar, Aureliu Ciocoi, a reacționat în urma deciziei CEC privind deschiderea numărului de secții de votare peste hotare, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

„În scopul asigurării desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, Guvernul va face tot posibilul pentru acoperirea financiară a bunei organizări a scrutinului atât în țară, cât și peste hotare. Mai mult, Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare.

Suntem nedumeriți că CEC nu a luat în considerare recomandările colegilor noștri din cadrul misiunilor diplomatice care se vor afla în situația să gestioneze procesul de vot, în mod special în țările în care mulți concetățeni de-ai noștri nu au avut posibilitatea să-și exercite dreptul constituțional de a vota la scrutinul prezidențial din toamna anului 2020.

Regretăm că, în contextul pandemic COVID-19, nu s-a ținut cont de faptul că deschiderea mai multor secții de votare ar fi permis o asigurare mult mai eficientă a măsurilor de protecție și distanțare socială.

Pornind de la faptul că CEC are competențele depline de a decide autonom asupra secțiilor de votare din străinătate, încurajam CEC să-și revadă decizia din 5 iunie 2021, având în vedere recomandările formulate de colegii noștri din cadrul MAEIE, în mod special în cazul țărilor unde s-au format cozi și s-au consumat toate cele 5000 de buletine de vot, chiar și înaintea orei închiderii secțiilor de vot”, a declarat premierul Aureliu Ciocoi.

foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!